02.12.2006. / 11:39

Autor: Ana Kirin

LIBANON

Prosvjednici podigli šatore u središtu Bejruta

Prosvjednici pod vodstvom Hezbollaha traže ostavku prozapadne vlade premijera Fuada Siniore

Pristaše libanonske oporbe, koju predvodi šijitska stranka Hezbollah, ulogorili su se u središtu Bejruta u subotu, drugog dana prosvjeda na kojima traže ostavku prozapadne vlade. Prosvjednici su postavili šatore nedaleko od središnjeg bejrutskog Trga mučenika i na ulicama koje vode do sjedišta vlade, gdje su se u petak okupile stotine tisuća oporbenih pristaša koji žele uspostavu vlade nacionalnog jedinstva. Prosvjednici su blokirali vladine zgrade u petak, ali su ih kasnije djelomično deblokirali nakon kontakata između oporbenih čelnika i arapskih diplomata, izjavio je jedan visoki oporbeni izvor. "Vlada je primila našu poruku", kazao je.

Hezbollah uživa sirijsku i iransku potporu i želi srušiti libanonsku vladu koju smatra američkom marionetom. Hezbollah također kritizira Siniorinu vladu jer ga nije podržala ovoga ljeta u ratu s Izraelom. Vlada, u kojoj dominiraju antisirijski političari, optužuje oporbu da pokušava izvršiti prevrat.

Iako je spor političke naravi mnogi Libanonsci strahuju da bi moglo doći do sektaškog nasilja. Napetosti između sunita i šijita su velike.

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika