04.12.2006. / 10:09

Autor: Stjepan Marković

VENEZUELA

Chavez pobjedio na izborima

"Ovo je još jedan poraz vraga koji pokušava zavladati svijetom", narugao se Chavez američkome predsjedniku pred svojim okupljenim pristašama, te nakon toga poslao "bratski" pozdrav kubanskome predsjedniku Fidelu Castru

Hugo Chavez osvojio je treći predsjednički mandat na izborima u Venezueli. Nakon što je prebrojena većina glasova s izbora održanih u nedjelju Chavez vodi sa 61 posto glasova ispred svog konkurenta Manuela Rosalesa, kojega su njegovi protivnici optuživali da je američki kandidat. "Ovo je još jedan poraz vraga koji pokušava zavladati svijetom", narugao se američkome predsjedniku Chavez pred okupljenim pristašama, te nakon toga poslao "bratski" pozdrav kubanskome predsjedniku Fidelu Castru.

Nekoliko minuta nakon objave privremenih rezultata Chavez se pojavio na balkonu predsjedničke palače u Caracasu odakle je pozdravio tisuće svojih pristaša i izjavio, "Danas je počela nova era širenja Bolivarske revolucije". Prema njegovim riječima Venezuela se nalazi na sigurnome putu prema socijalizmu, programu koji bi trebao iskorijeniti siromaštvo do 2020. godine u toj naftom bogatoj zemlji. Zahvaljujući svojim socijalnim mjerama Chavez je osvojio glasove siromašnih građana i pobijedio na izborima. Nakon govora krenula je velika povorka prema središnjem trgu gdje se slavilo uz glazbu i vatromet.

Nakon što je osvojio još jedan šestogodišnji mandat neki analitičari očekuju da bi mogao promijeniti članak ustava prema kojemu se više ne može kandidirati za predsjednika.

Protukandidat, Rosales koji je guverner naftom bogate zapadne savezne države Zulia, izjavio je da će se nastaviti boriti za demokraciju, pa i na ulicama ako je to potrebno. Chaveza je optužio da Venezuelu pretvara u komunističku državu, a njega da je lutka u Castrovom krilu. Prema njegovim riječima dugoročni interes Venezuele je gospodarstvo slobodnog tržišta, te privlačenje stranih investicija. Optužio je Chaveza da svu vlast koncentrira u svojim rukama, a da naftno bogatstvo zemlje rasipa.

Odaziv birača na izborima je bio vrlo visok, a izbore su nadgledale stotine međunarodnih promatrača. Chavez je četvrti ljevičarski kandidat koji je osvojio predsjedničke izbore u Južnoj Americi u posljednjih nekoliko tjedana. Amerikanci Chaveza smatraju destabilizirajućim faktorom u Latinskoj Americi i optužuju ga za širenje kubanskog komunizma.

Vezane vijesti

Povratak Chaveza nakon liječenja

Povratak Chaveza nakon liječenja

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez (57) u utorak je sudjelovao u jednoj televizijskoj emisiji koja je trajala više od dva sata, a riječ je o njegovu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika