04.12.2006. / 11:47

Autor: Stjepan Marković

FIDŽI

Vojska zauzela policijsku postaju

Ukoliko vojska preuzme vlast bit će to prvi državni udar na Fidžiju u posljednjih 20 godina

Vojska na Fidžiju razoružala je policiju, nakon prijetnji vojske da će preuzeti vlast ukoliko vlada ne ispuni njihov zahtjev i podnese ostavku do ponedjeljka. Vojska je zauzela policijsku stanicu u kojoj su se nalazile posebne taktičke jedinice u glavnome fidžijskome gradu Suvi. Akciju je Moses Driver, zapovjednik policije, nazvao nezakonitom i nepotrebnom. "Za sada bi smo ovo mogli samo nazvati razoružavanjem policije, ali ne i državnim udarom", izjavio je Driver, te dodao da je upad vojske izgledao kao "prijateljski posjet". Jedan od vojnih zahtjeva je bilo razoružavanje policijske taktičke jedinice, jedine policijske postrojbe na Fidžiju kojoj je dopušteno nositi oružje.

Ukoliko vojska preuzme vlast bit će to prvi državni udar na Fidžiju u posljednjih 20 godina. Situaciju u glavnome gradu izvjestitelji opisuju mirnom, ali napetom.

Fidžijski premjer Laisenia Qarase je u ponedjeljak izjavio da i dalje kontrolira situaciju, te da je spreman pregovarati s vojskom. Za utorak je sazvao izvanrednu sjednicu vlade na kojoj će se raspravljati o zahtjevima vojske. Vojska je razoružala njegove tjelesne čuvare.

Komodor Bainimarama dao je u petak ultimatum vladi da do ponedjeljka podnese ostavku. Na novinarsko pitanje je li razoružavanje policije početak državnog udara i preuzimanja vlasti kratko je izjavio da nema komentara.

Sukob između premjera i vojske traje već nekoliko mjeseci, otkad je premjer predložio zakon prema kojemu bi se amnestirali sudionici rasistički motiviranog puča, te zakon koji bi dodjelio zemlju na obali etničkim Fidžijcima. Bainimarama koji je prije šest godina spriječio puć je izjavio da vlasti nisu dovoljno učinile kako bi priveli počinitelje.

Australija i Novi Zeland su upozorile na moguće ekonomske posljedice ukoliko vojske preuzme vlast od izabrane vlasti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika