04.12.2006. / 15:20

Autor: Martina Zeković

NIZOZEMSKA

Prosvjedi protiv priznanja nizozemskim postrojbama iz Srebenice

Prosvjednici smatraju kako je odluka o dodjeli priznanja sramna, jer su nizozemski vojnici imali zadatak štititi Srebrenicu, ali taj zadatak nisu časno obavili

Građani BiH koji žive u Nizozemskoj prosvjedovali su u nizozemskom gradu Asenu protiv uručivanja priznanja vojnicima bataljuna UN-a koji su u srpnju 1995. godine bili stacionirani u Srebrenici. Nizozemske postrojbe imale su zadatak zaštititi enklavu bosanskih muslimana. Osam tisuća muškaraca i dječaka ubijeno je kada su postrojbe vojske bosanskih Srba zauzele područje Srebrenice. Nizozemska vlada priopćila je da su vojnici zaslužili priznanja zbog "držanja u teškim okolnostima". Odličja bi trebala biti uručena osamstopedesetorici vojnika, od kojih je 350 bilo u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Prosvjednici smatraju kako je odluka o dodjeli priznanja sramna, jer su nizozemski vojnici imali zadatak štititi Srebrenicu, ali taj zadatak nisu časno obavili. Na prosvjedima su se okupili Srebreničani koji žive u Nizozemskoj, predstavnici Društva za ugrožene narode, Saveza dijaspore, te drugih nevladinih organizacija, a pridružila im se i grupa od 20 ljudi iz Njemačke. Oni su nosili transparent veličine 50 metara na kojem su ispisana imena svih ubijenih Srebreničana u srpnju 1995. godine i koja će biti pročitana za vrijeme trajanja ceremonije u vojarni.

Sarajevsko Oslobođenje u svom je komentaru ocijenilo kako je ideja da se nizozemskim vojnicima koji su bili u Srebrenici dodijele odličja "incidentna glupost i bezobrazluk", a vrlo oštro priopćenje uputio je Svjetski savez dijaspore BiH. Ističe se da je odluka šokirala sve žrtve srebreničke tragedije i sve normalne ljude u svijetu: "Tom odlukom, i uručivanjem odličja vojnicima koji su na izravan način sudjelovali u genocidu u Srebrenici u srpnju 1995. godine, dobivamo još jedan šamar i bolno podsjećanje na najveću tragediju u Europi poslije Drugog svjetskog rata", navedeno je u priopćenju uz upit "je li dodjela tog odličja i otkrivanje spomen-ploče u Asenu odgovor na početak rasprave povodom tužbe Udruge majke enklava Srebrenice i Žepe protiv vlade Nizozemske za genocid u Potočarima".

Veleposlanik BiH u Nizozemskoj Fuad Šabeta, kako prenosi Dnevni avaz, uputio je izraze negodovanja i osobno otišao u nizozemsko Ministarstvo odbrane. "Tamo su mi kazali da im neće biti uručena odlikovanja nego memorijalni papir. Smatraju da su njihovi vojnici radili u teškim uvjetima. Iznenađeni smo tim potezom. Ali, mi smo uradili onoliko koliko smo kao diplomati mogli", rekao je Šabeta.

Naime, nizozemska vlada je 2001. godine podnijela ostavku, nakon što je prihvatila djelomičnu odgovornost za počinjeni genocid.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika