04.12.2006. / 17:24

Autor: Ante Pavić

HRVATSKA

Rončević: Proračun prati razvoj oružanih snaga

Rončević je kazao kako će MORH poraditi na promijeni slabe podrške javnosti članstvu u NATO-u i mirovnim misijama

Ministar obrane Berislav Rončević izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo državnim proračunom za 2007., koji, kako je rekao, do u lipu prati projekcije iz dokumenta o strateškom razvoju hrvatskih oružanih snaga do 2015. Rončević je na konferenciji za novinare istaknuo da je značajno smanjen udio za plaće, na koje će otići 55 posto, za razliku od ranijih godina kada je dosezao i do 75 posto. Naveo je i da se obrana ne mora financirati isključivo iz državnog proračuna i tom u prilog podsjetio da je ugovorena nabavka deset transportnih helikoptera, koji će se financirati iz klirinškog duga. Što se tiče kritike koje su prema Ministarstvu išle zbog odluke da se ne ide na remont borbenih zrakoplova, Rončević je kazao kako je dugoročnim planom odlučeno da se ta komponenta neće razvijati, a u slučaju napada, Hrvatska će se pozvati na NATO-ov ugovor i zatražiti pomoć partnera.

Istaknuo je i da će 2007. u trima mirovnim misijama pod okriljem UN-a sudjelovati ukupno 300 hrvatskih vojnika, za što je u proračunu rezervirano više od 219 milijuna kuna. "Ne postoje nikakvi ultimatumi ni zahtjevi za povećanjem broja hrvatskih vojnika u bilo kojoj mirovnoj misiji. Ni jedan hrvatski vojnik u mirovne misije neće ići bez adekvatne pripreme i opreme", naglasio je Rončević. Dodao je kako je interes za odlazak u mirovne misije velik, te je najavio skore zakonske izmjene koje će stanku između dvaju odlazaka istog vojnika u mirovne misije s 24 skratiti na 12 mjeseci. Rončević je kazao kako će MORH poraditi na promijeni slabe podrške javnosti članstvu u NATO-u i mirovnim misijama. "Već i sama činjenica da 90 posto heroina na svjetsko tržište dolazi iz Afganistana dovoljna je da bi se podržalo sudjelovanje Hrvatske u osposobljavanju tamošnje vojske i policije", izjavio je Rončević i dodao da je NATO "najbolja i dugoročno najisplativija polica osiguranja za Hrvatsku".

Na pitanje u kojoj je fazi nabavka oklopnih vozila za pješaštvo, rekao je da za to nema obvezujućih rokova, te da se čeka očitovanje Ministarstva gospodarstva o offset aranžmanu, nakon čega će MORH poslati poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda. Dodao je da je u proračunu za iduću godinu za to rezervirano 80 milijuna kuna, te da MORH računa na kredit s poštednim rokom.

O planovima za razvoj OS RH u 2007. govorio je Rončevićev pomoćnik Ivo Bačić, koji je kao temeljne projekte naglasio nabavku višenamjenskoga borbenoga oklopnog vozila, razvoj i modernizaciju komunikacijskih i informatičkih sustava te relejnih veza, početak primjene programa opremanja i prehrane vojnika i dr.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika