Objavljeno u Nacionalu br. 577, 2006-12-04

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Djeco, nemojte biti građevinari

To je u Hrvatskoj opasno

DVOBOJ
Petak, Nova TV, 21.45

Kad je prije otprilike dva mjeseca emitiran prvi "Dvoboj", voditelj Tihomir Dujmović bio je mršaviji od voditelja Željka Rogošića. Sada je g. Dujmović stigao, a možda i prestigao g. Rogošića, što znači da se, u skladu s naslovom emisije, između dvojice teškaša razvio dvoboj kilogramima. Pravim profesionalcima nikad dovoljno sukoba.

VIJESTI NA DRUGOM
Srijeda, HRT 2, 17.55

Vijest o smjeni glavnog urednika "Večernjeg lista" urednik Siniša Kovačić završio je tvrdnjom tobože upućenih, da se Styria (vlasnik Večernjaka) u najnovije vrijeme ponaša kao glasnogo-vornik Sanaderove vlade. Ova ekskluzivna idiotarija, tj. Sinišin komentar, nije se smjela naći u čistoj i običnoj vijesti i nije je bilo u Dnevniku, a i izbačena je iz Sinišinih kasnovečernjih vije-sti. Gospon Siniša, inače rođeni Zagorec, postali su jako poznati po izjavi u propagandnoj akciji "Tisuću anonimnih" (u kojoj HRT predstavlja svoje zvijezde), gde gospon za sebe govoriju da su oni kral, čitaj kralj, tj. da njih samo zanima delati reportaže, jer reportaža je kralica novinarstva. Ukratko, kraljevstvo za konja, rekli su Richard Treći, a može i za kobilu. Usprkos toj silnoj novinarskoj strasti, g. Siniša ne izlazi iz studija, osim kad ide doma, jer se stalno mora slikati kao voditelj, baš kao i kolegica mu Hrga koja, pogađate, jednako tvrdi za sebe da je rođena repor-terka. Jedina voditeljica koja se prestala slikati je Iva Gačić koja je direktorica Nove TV, što je slučaj toliko nevjerovatan da ga na tisuće znanstvenika još proučava u Kongresnoj knjižnici SAD.

DNEVNIK PLUS
Srijeda, HRT 1, 20.06

Siroče naše prezentersko, čitatelj tuđih najavica, ugroženi Danko Družijanić Buba koji je imao običaj usred Dnevnika padati sa stola kad bi na monitoru dolje lijevo bila slika lijepe Ive Gačić (o čemu smo imali čast pisati više puta), večeras je dobio zadaću da predsjedniku države pročita tuđa pitanja kao tobože svoja u emisiji neposredno iza Dnevnika. Bit će to u ovoj sezoni prvi "Dnevnik plus" (koje li brzine), moj će gost biti predsjednik Stipe Mesić - reče voditelj DDB na kraju Dnevnika. Formulacija "moj gost" štima ako mu Stipe dolazi doma k mami i tati, naročito tati, ali ako predsjednik države Stjepan Mesić dolazi u javnu ustanovu s četiri tisuće zaposlenih, onda on nikako ne može biti privatni Bubekov gost, kak bi Bubica rekel: moj gost. On bi to nažalost bio da kojom nesrećom Bubili ima svoj talk show, ali na HRT-u još ima pametnih ljudi koji ovoj zavezanoj vreći to ne dopuštaju, što je malo teže vjerovati za ustanovu kojom se vladarski veličanstveno razmahala propala glumica Nada Gaćešić Livaković Sahara. Poslije svojeg Dnevnika, kao da je cijelu večer na lakim drogama, g. Danko Družijanić je najbrži (prvi ovosezonski!) "Dnevnik plus" počeo opet u prvom licu jednine: "Evo, kao što sam i najavio." Šteta je da takav kapacitet trune u novinarstvu, dok Rvackoj i svijetu očajnički trebaju političari koji ispunjavaju svoja obećanja.

KAZALIŠTE U KUĆI
Subota, HRT 1, 20.10

Najprije ide poznata uvodna pjesma starog i originalnog beogradskog "Pozorišta", a iza nje nešto što s originalom nema nikakve sličnosti. Na temelju tužnog i pretužnog iskustva s gledanjem prve epizode "Kazališta u kući" možemo zaključiti da su naši pametni rvacki autori genijalno ruskih imena (Vanja, Olja i Saša Runjić) odlučili napraviti nešto iz onog vica o rušenju Dubrovnika i mostarskog mosta: napraviti još starije i još bolje "Pozorište". U tom TV-mostu degeneracija umjesto otmjenog Vase S. Tajčića imamo ofucanog zagrebačkog bijednika (Mustafa Nadarević), umjesto kulturnog provincijalca Rodoljuba imamo Gaćinu seljačinu (Leon Lučev), umjesto fine stare gospođe Nikolajević imamo nekakvu grubu debelu mladu babu (ni kriva ni dužna Ksenija Marinković). Zbog čega su onda bilmezi Runjići kupovali licencu "Pozorišta u kući"? Jedino zbog uvodne pjesme, jer ne zna se zbog čega bi drugog. A-ha, i zbog naslova. U ovom novom i kretenski neduhovitom rvackom "Kazalištu u kući" nema ničeg što bi sličilo prastaroj i vremenom nepovratno pregaženoj seriji. A ono što su Runjići večeras originalno stvorili jest nevjerovatno duhovit ormar koji se zaglavio u vratima i zarobio stanare, ali tako da kroz njega jedni mogu proći, a drugi ne, zato jer ormar ima rupu koju su nam genijalni autori zaboravili pokazati.


NEDJELJOM U DVA

Nedjelja, HRT 1, 14.00

Akademik i književni povjesničar Vlatko Pavletić nadrljao je nekakvu svoju tobožnju autobiografiju u koju je, ravno iz književnih ropotarnica, preuzeo nekakvu navodno svoju scenu djeteta na golim prsima jedre sluškinje, što je bio prizor vrijedan pažnje svekolikih hrvatskih medija. Ogrijan slavom ovaj HDZ-ov politički bijednik (zvanje: prišipetlja) izjavljuje da je književnik, citiramo, jer ipak je riječ o znanstveniku, pa moramo biti oprezni: "Ja sam književnik".

VIJESTI
Ponedjeljak, Nova TV, 12.00

Napalo i pretuklo stanovitog Jurilja, a nedavno prije ove gadne najnovije vijesti pisalo se o njemu kao novom građevinskom poduzetniku, tj. kao o slavnoj osobi koja za slavnog generala Zagorca slavno kupuje građevinska zemljišta u Dubrovniku, Šipanu i Mljetu. I zadnja vijest o Iviću Pašaliću, prije one da su mu bačene bombe u dvorište, bila je da je miljenik nacije postao građevinski poduzetnik. Dvije bombe i dva izbijena zuba, glase najnovije vijesti o stanju na tržištu pokretnina i nekretnina. Izgleda da kod nas sve možeš biti, i Pašalić i Jurilj, jedino ne graditelj kuća i stanova, zato, djeco, nemojte biti građevinari! I ne prelazite ulicu na crveno. Te stvari dvije (i treću: ne uzimajte drogu) učiteljice će od iduće jeseni učiti djecu u prvom razredu.

Lažljiva i površna Nova TV se u svojoj verziji pokretnina (držak pištolja udara u dva zuba, dvije bombe lete preko ograde) držala verzije povoljnije za napadnutog koji se, baš kao i Ivić Pašalić, bavio svim i svačim, pa mu treba pomoći. Za razliku od povoljne Večernjakove varijante (nedužnu žrtvu napali nepoznati pljačkaši) Jutarnji list argumentirano podcrtava puno vjerovatniju verziju, onu o pedagoškom obračunu, znate već: mali, ne smiješ
biti građevinar, no-nooo!

email to: Ivan Starčević



Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika