Objavljeno u Nacionalu br. 577, 2006-12-04

Autor: Berislav Jelinić

HRVATSKO-AUSTRIJSKA MEDIJSKA UROTA

Sanader smijenio Manjkasa uz pomoć Schüssela

Premijer Sanader iskoristio je prijateljstvo s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schüsselom kako bi izvršio pritisak na Styriju da smijeni glavnog urednika Večernjeg lista

GLASILO DESNICE Kritičari zamjeraju Miljenku Manjkasu da je od Večernjeg lista napravi glasilo radikalne desniceGLASILO DESNICE Kritičari zamjeraju Miljenku Manjkasu da je od Večernjeg lista napravi glasilo radikalne desniceMiljenko Manjkas, donedavni glavni urednik Večernjeg lista, vrlo vjerojatno je smijenjen nakon učestalih pritisaka premijera Ive Sanadera. Sanader je tijekom posljednjih tjedana u više navrata telefonom kontaktirao svog prijatelja, austrijskog premijera Wolfganga Schüssela i tražio od njega da sugerira Horstu Pirkeru, čelniku austrijske Styrije i vlasniku Večernjeg lista, da smijeni Miljenka Manjkasa. Premijer Sanader je, prema pouzdanom izvoru Nacionala, najčešće u Austriju telefonirao nedjeljom navečer, nakon što bi pročitao izdanje te novine koje izlazi ponedjeljkom. Sanaderovo nezadovoljstvo pisanjem Večernjeg lista navodno je kulminiralo zbog načina kako je Večernji list izvještavao o postupanju policije i pravosuđa prema Branimiru Glavašu. Uprava Styrije Miljenka Manjkasa je smijenila 29. studenoga, a smjena se gotovo poklopila s neobjavljivanjem intervjua s Branimirom Glavašem, koji je u njemu, među ostalim, kritizirao premijera Sanadera - izjavio je da je Sanader zajedno sa suradnicima ogrezao u kriminalu i korupciji.

Styria je u povodu smjene izdala priopćenje u kojem je nominalno stajalo da je Manjkas unaprijeđen, te da je “nakladnik prihvatio želju Manjkasa da prijeđe u Styria International Consulting, gdje će razvijati nove projekte unutar grupe”.
Zapravo je Manjkas smijenjen, jer je novine je uređivao tako da se naklada svim danima osim vikendom smanjila, te tako da se Večernji list u više navrata uspio zamjeriti i premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Stipi Mesiću. Posao novina vrlo često upravo se i sastoji od toga da, kada je to potrebno, kritički piše o vodećim političarima i političkim zbivanjima. Međutim, Večernji list je za vrijeme Manjkasova mandata vodeće hrvatske političare uglavnom kritizirao tako da su oni često neformalno tvrdili da je to napravljeno neprofesionalno i tendenciozno, a najčešće tako da je sve veći broj protagonista političkog i društvenog života tu novinu počeo doživljavati kao glasilo marginalne radikalne desnice i ponajprije Manjkasova političkog mentora Ivića Pašalića.

Bliski suradnik Ivića Pašalića prošli tjedan u jednom je društvu ispričao da je Manjkasa na funkciju glavnog urednika Večernjeg lista zapravo i postavio i s nje smijenio upravo Ivić Pašalić. Prema tvrdnjama iste osobe, Pašalić je bio nezadovoljan Manjkasovim radom u Večernjem listu zato jer od njega nije imao nikakve vidljive koristi, a i kada je napadao njegove protivnike, činio je to tako da je to za Pašalića postalo kontraproduktivno. Čak i ako su te tvrdnje Pašalićeva suradnika samo djelomično točne, onda je Manjkas svojim radom na čelu Večernjeg lista uspio protiv sebe istodobno okrenuti najžešće političke protivnike.

IVIĆ PAŠALIĆ već deset godina usmjerava karijeru Miljenka ManjkasaIVIĆ PAŠALIĆ već deset godina usmjerava karijeru Miljenka ManjkasaDa bi Pašalić mogao imati priličnog utjecaja na uređivačku politiku Večernjeg lista najbolje se vidjelo ljetos. Predsjednik Mesić tada je tužio Večernji list i tražio naknadu štete od 60 tisuća kuna zbog objavljenog članka u komu se navodi da je bio kadrovik Udbe. Riječ je o članku s naslovnice Večernjeg lista prezentiranog ovako: ”Glas koncila: Mesić bio kadrovik Udbe”. Taj je članak Večernji list potkraj lipnja prenio iz feljtona objavljenog u Glasu koncila. Komentirajući taj članak u Večernjem listu, Mesić je tada izravno upozorio na vezu Manjkasa i Pašalića. “Meni je žao što naši biskupi i kardinal Bozanić nemaju nikakav utjecaj na pisanje Glasa koncila, jer kad bi imali, takve svinjarije ne bi dolazile u njihov list. Što se tiče Večernjeg lista, opet mi je žao, jer oni nisu razumjeli što se događa u ovoj zemlji, posebice oni koji uređuju u Večernjem listu, jer misle da se još uvijek broje glasovi na kongresu HDZ-a i da će pobijediti Ivić Pašalić, pa i vode takvu politiku”, rekao je Mesić.

Mesić tada vjerojatno nije ni slutio da će se ti glasovi na stranicama Večernjeg lista uskoro opet početi prebrojavati. Nakon što su policija i državno odvjetništvo svojim radom osigurali uvjete za pritvaranje Branimira Glavaša zbog sumnje da je naređivao likvidacije civila srpske nacionalnosti u Osijeku tijekom Domovinskog rata, Glavaš je tu situaciju iskoristio za česte kontakte s novinarima, pa tako i s Večernjim listom. Prije no što se javio u pritvor, Glavaš je ekskluzivni intervju dao Večernjem listu, a 27. listopada u Večernjem listu objavljen je i tekst u kojem je Glavaš prije odlaska u pritvor ispričao novinarima Večernjeg lista da ga je nazvao Ivić Pašalić i stavio mu se na raspolaganje.

Obojica su zaboravili na velike sukobe koje su u prošlosti imali i ujedinili se u kritici HDZ-a. Glavaš je uskoro počeo štrajkati glađu, te je zajedno sa svojim stranačkim kolegama počeo pričati kako je lažirao unutarstranačke izbore u HDZ-u, kada je Ivo Sanader pobijedio Ivića Pašalića. Pašalić je poslije izjavio da mu se Glavaš ispričao zbog te prijevare, te je podržao Glavaša u njegovoj borbi protiv HDZ-a, stranke koju obojica smatraju odgovornom za Glavaševe pravne probleme. Obojica, svaki iz svoje perspektive, vide u postupku protiv Glavaša isključivo politički obračun, Glavaš, jer misli da ga Sanader smatra opasnim političkim protivnikom u Slavoniji, a Pašalić, jer tvrdi da se Sanader obrušio na vrijednosti Domovinskog rata. Večernji list davao im je veliki prostor za iznošenje tih stavova.

Manjkasa su nadređeni iz Styrije navodno još prije dva mjeseca, nakon što je Mesić najavio tužbu protiv Večernjeg lista, informirali da mu neće produljiti mandat na čelu Večernjeg lista. Mandat mu je formalno trebao okončati u svibnju 2007. Da su tvrdnje o vezama Manjkasa i Pašalića utemeljene otkriva i informacija da bi Manjkas već od početka 2007. trebao preuzeti vođenje Blue neta, portala Plavog radija, koji kontrolira Pašaliću blizak Josip Majher. On i njegov brat Drago Majher, koji se povukao iz medijskog posla i bavi se građevinskim radovima, bili su glavni Pašalićevi igrači za radijske medije i trebali su prije deset godina ući u suvlasništvo Radija 101, što je Pašalić pokojnom Tuđmanu namjeravao predstaviti kao znak da je taj radio pod njihovom stranačkom kontrolom. Blue net portal Manjkas bi trebao uređivati s Tihomirom Dujmovićem, glavnim urednikom Plavog radija i kolumnistom Večernjeg lista. Za potrebe tog projekta navodno je već zaposleno 30-ak ljudi. Po svemu sudeći radi se o ambicioznom projektu, koji bi vijestima trebao servisirati ne samo Plavi radio, već i zasad neprofitabilne lokalne radio postaje u Dubrovniku, Solinu, Rijeci i Bjelovaru, nad kojima se također pripisuje neformalna kontrola Iviću Pašaliću.

HORST PIRKER, čelnik Styrije, preko Schüssela je doznao što Sanader zamjera ManjkasuHORST PIRKER, čelnik Styrije, preko Schüssela je doznao što Sanader zamjera ManjkasuManjkasova karijera počela je u drugoj polovici 90-ih, kada je po preporuci Ivića Pašalića postavljen za urednika emisije “Motrišta” na HTV-u. Ondje je svojedobno bio i urednik informativno-dokumentarnog programa, te urednik redakcije unutarnje politike pri informativnom programu HTV-a. U to vrijeme bio je osoba od iznimnog povjerenja predsjednika Tuđmana i Ivića Pašalića, te je obnašao i neke druge funkcije koje nisu imale veze s novinarstvom. U to vrijeme je prvi put došao i u kontakt s Večernjim listom - postao je član njegova Nadzornog odbora, gdje su ga zatekli i novi vlasnici iz austrijske Styrije.

Nakon smjene vlasti 2000. Manjkas je počeo nekoliko projekata u kojima nije ostavio značajnijeg traga. Bio je glavni urednik Plavog radija, te zamjenik direktora programa Nove TV, a radio je i u marketingu nogometnog kluba Dinamo. Na tim funkcijama zadržavao se u pravilu nekoliko mjeseci, te mu je karijera formalno uvijek išla uzlaznom putanjom. Tako je u svibnju 2005. dospio na čelo Večernjeg lista, nakon što je smijenjena Ružica Cigler. Manjkasov izbor na tu funkciju za mnoge je bio prilično iznenađenje.

Nakon smjene Ružice Cigler među kandidatima za njezina nasljednika bili su Ivan Zvonimir Čičak, Damir Jirasek, Goran Milić, Goran Ogurlić i Miljenko Manjkas. Među najozbiljnijim kandidatima bio je Goran Milić. Tvrdi se da je tada premijer Sanader bio sklon tomu da Ružicu Cigler na funkciji glavnog urednika Večernjeg lista zamijeni Darko Đuretek. On je radio u Večernjem listu u gradskoj i unutarnjopolitičkoj rubrici, bio je urednik, komentator, reporter i dugogodišnji saborski izvjestitelj i vrlo blizak Vladimiru Šeksu i Luki Bebiću, moćnim HDZ-ovim dužnosnicima. Đuretek je mjesec dana prije dolaska Miljenka Manjkasa prešao raditi u Vjesnik - prvo je bio pomoćnik tadašnje glavne urednice Andreje Latinović, a od srpnja 2005. je ondje glavni urednik.

Činjenica da je umjesto Đureteka na čelo Večernjeg lista dospio Miljenko Manjkas, pokazala je da premijer Sanader i HDZ na Večernji list tada nisu imali presudan utjecaj. Naivni austrijski vlasnici iz Styrije Manjkasa su doživjeli kao perspektivnog čovjeka. Prije smjene Ružice Cigler Styria je čak bila angažirala stranu konzultantsku kuću da pokuša pronaći kvalitetne kanditate za njezina nasljednika. Tako su se među neformalnim kandidatima koje su ti strani konzultanti predložili čak jedno vrijeme nalazili Mladen Pleše, bivši urednik u Nacionalu i glavni urednik Slobodne Dalmacije i Danko Družijanić, jedan od urednika Dnevnika. Međutim, ubrzo su se u Styriji okrenuli drugoj listi kandidata desne političke orijentacije, na kojoj se našao i Manjkas.

Bio im je zanimljiv zbog članstva u Nadzornom odboru Večernjeg lista, gdje je dospio još kao Pašalićev kadar u kvoti članova iz redova Fonda za privatizaciju. Kako se trenutačno čini, Manjkasovo imenovanje na funkciju glavnog urednika Večernjeg lista bio je vrhunac njegove novinarske karijere. Kako je ona sve do tada bila ponajviše politički uvjetovana i bez pravog pokrića, Manjkas se i na svojoj donedavnoj funkciji nastavio rukovoditi svojim političkim instinktima. To je Večernji list pretvorilo u platformu za političko oživljavanje radikalne desnice, a njihove austrijske vlasnike dovelo na udar domaćih i inozemnih političara i nekih europskih institucija koje drže da je Manjkas Večernji list uređivao na postulatima koji nemaju nikakve veze sa suvremenom Europom.

Molbu premijera Sanadera austrijskom premijeru Schüsselu da kod Styrije utječe na smjenu Miljenka Manjkasa netko će doživjeti kao nedopušteni upliv politike na nezavisnost novina, a drugi kao za njega logičan potez državnika koji želi neutralizirati uređivačku politiku jednog od vodećih hrvatskih dnevnih listova, koji je radikalizirao hrvatski politički prostor i afirmirao usporavanje hrvatskog približavanja euroatlantskim integracijama, što nikako nije odgovaralo Sanaderovoj proeuropskoj politici.

--

Manjkas se vraća Majherima

Miljenko Manjkas će od iduće godine preuzeti čelno mjesto na portalu Plavog radija - Blue net. Spomenutu radio postaju i Radio Cibonu kontroliraju braća Josip i Drago Tomica Majher, koji su 1996. trebali poslužiti kao paravan za Pašalićevo preuzimanje Radija 101. Portal Blue net zamišljen je kao informativni servis ne samo Plavog radija i Radija Cibone već i niza lokalnih radiopostaja u Dubrovniku, Solinu, Rijeci i Bjelovaru, koje su također pod kontrolom Ivića Pašalića. Karijera Miljenka Manjkasa od početka je vezana uz Ivića Pašalića. Upravo je na njegovu inicijativu u drugoj polovici 90-ih Manjkas postavljen za urednika "Motrišta" na HTV-u. Prije nego je imenovan glavnim urednikom Večernjeg lista, Manjkas je bio član Nadzornog odbora tog lista iz kvote Hrvatskog fonda za privatizaciju, institucije koju je također kontrolirao Ivić Pašalić. Zanimljivo je da su Manjkasovi konkurenti za poziciju urednika u Večernjaku bili Darko Đuretek, sadašnji urednik Vjesnika, Goran Milić i Ivan Zvonimir Čičak.

email to: Berislav Jelinić

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika