Objavljeno u Nacionalu br. 577, 2006-12-04

Autor: Plamenko Cvitić

RAPORT IZ OSJEČKE BOLNICE

Glavaš euforičan, agresivan i dezorijentiran

NACIONAL JE JEDINI uspio doći do Branimira Glavaša na Odjelu intenzivnog liječenja KB Osijek i doznati detalje o njegovu teškom psihičkom i fizičkom stanju izazvanom štrajkom glađu

NA ODJELU INTENZIVNE Branimir Glavaš u osječkoj je bolnici smješten na Odjel intenzivnog liječenja, što svjedoči o težini njegova zdravstvenog stanjaNA ODJELU INTENZIVNE Branimir Glavaš u osječkoj je bolnici smješten na Odjel intenzivnog liječenja, što svjedoči o težini njegova zdravstvenog stanjaUnatoč prekidu istrage koja se vodi protiv njega, ukidanju pritvora i transfera u osječku bolnicu, zdravstveno stanje Branimira Glavaša i dalje je vrlo teško, jer njegov probavni trakt još uvijek odbija unos tekućine, zbog čega Glavaš povraća čak i nakon čaše obične vode. Otkako su ga u subotu 2. prosinca uvečer kola hitne pomoći iz Zagreba prevezla u Osijek, tijekom nedjelje i ponedjeljka liječnički tim Kliničke bolnice Osijek još uvijek obavlja pretrage kojima se treba utvrditi njegovo zdravstveno stanje, ali i moguće trajne fizičke ozljede: oštećenja probavnog sustava, pogotovo ulceracije odnosno oštećenja sluznice, oštećenja jetre, bubrega, koronarnog sustava, ali i moguća oštećenja moždanog tkiva.
Osim fizičkih problema, kao posljedica 37-dnevnog štrajka glađu kod Glavaša su prisutne i psihičke tegobe naglih promjena raspoloženja od euforičnosti do depresivnog stanja, agresivnosti i dezorijentiranosti u prostoru i vremenu, zbog čega je već tijekom noći sa subote na nedjelju dobio nekoliko injekcija sa sedativima. Otkako je iz zatvorske bolnice u Zagrebu premješten na odjel intenzivnog liječenja KB Osijek slučaj Branimira Glavaša dobio je još jednu medicinsko-političku dimenziju: u Osijeku se, naime, za njegov oporavak i zdravstveno stanje moraju brinuti njegovi najljući politički protivnici, počevši od ravnatelja bolnice dr. Željka Vranješa, koji je, kao član gradskog i županijskog odbora stranke, jedan od istaknutijih članova HDZ-a iz Osijeka. Iz krugova bliskih Branimiru Glavašu upravo tu činjenicu ističu kao glavni protuargument onima koji posljednjih dana relativiziraju težinu Glavaševa zdravstvenog stanja tezama da je Glavaš bolje nego što se to prikazuje hrvatskoj javnosti. Jedan od najbližih Glavaševih suradnika, saborski zastupnik Ivan Drmić za Nacional je proteklog vikenda kazao: “Da je Glavaš simulant, prvi koji bi s tim izišli u javnost bili bi HDZ-ovi liječnici iz osječke bolnice. A oni su ga, štoviše, smjestili na odjel intenzivnog liječenja, što pokazuje da je zdravstveno stanje Branimira Glavaša još uvijek vrlo teško”, kazao je Drmić.

A da će oporavak i liječenje Branimira Glavaša, kao i svi daljnji medicinski i pravosudni postupci vezani uz njega biti pod snažnim utjecajem politike pokazuju i događanja posljednjih nekoliko dana. Subotnjoj odluci istražnog suca Zdenka Posavca o prekidu istrage i ukidanju pritvora protiv Glavaša prethodilo je osnivanje posebnog liječničkog konzilija koji su činili medicinski stručnjaci izvan zatvorske bolnice: specijalist sudske medicine dr. Josip Škavić, internist dr. Vladimir Gašparović i psihijatrica Vera Folnegović Šmalc. Njih je sudac Posavec u utorak 28. studenog imenovao vještacima koji svakih 48 sati moraju sud izvijestiti o sposobnosti Branimira Glavaša da sudjeluje u sudskom postupku, odnosno da osobno dolazi na saslušanja svjedoka u zagrebački Županijski sud.

Prvo stručno mišljenje konzilij je dao 30. studenog poslijepodne, kad je na temelju nalaza internista Gašparovića i psihijatrice Vere Folnegović Šmalc Branimir Glavaš proglašen sposobnim za sudjelovanje u sudskom postupku. Iste večeri Glavašu je pozlilo, povraćao je i zbog nedostatka kalija i kalcija dobio je grčeve u mišićima, pa je ravnateljica zatvorske bolnice dr. Esta Sušić najavila da ga sljedeće jutro, premda suprotno njegovoj izričitoj želji, neće pustiti na sud, a za tu je svoju odluku dobila i usmenu suglasnost predsjednika konzilija dr. Josipa Škavića. Već je te večeri zbog onoga što se dogodilo kasno poslijepodne postalo jasno da je došlo do paradoksalne situacije: s jedne strane članovi konzilija su prvo svojim pismenim mišljenjem Glavaša proglasili sposobnim da prisustvuje sudskom postupku, a s druge strane su ravnateljici zatvorske bolnice kasnije na temelju novog razvoja situacije dali usmenu suglasnost da se Glavašu ne dopusti da ode na sud.

ANTE MADUNIĆ, Glavašev odvjetnik, pred zatvorskom bolnicom s Ljubom ĆesićemANTE MADUNIĆ, Glavašev odvjetnik, pred zatvorskom bolnicom s Ljubom ĆesićemZbog te kontradikcije, te je večeri Glavaš počeo tvrditi da liječnici umanjuju težinu njegova zdravstvenog stanja, pa je tijekom sljedećih nekoliko sati odlučio prekinuti svaki kontakt s bilo kojim liječnikom, a najavio je i da će prestati uzimati i vodu, koju je posljednjih nekoliko dana ionako uzimao u malim količinama od dvije do tri čaše dnevno. Kako ističu Nacionalovi izvori iz medicinskih krugova, u takvoj bi situaciji prestanak uzimanja vode jako ubrzao period u kojem bi Glavaš mogao pasti u komu: nakon 35. dana štrajka glađu, osobu koja prestane uzimati i vodu, od posljedica trovanja organizma, odnosno nemogućnosti izbacivanja štetnih tvari i otrova iz organizma, od kome i moguće smrti dijelili bi tek sati, a najviše još dan, dva.

U petak, 1. prosinca Glavaševo fizičko stanje još se više pogoršalo, o čemu svjedoči i činjenica da je u njegovu sobu dopremljena boca s kisikom, a zapao je i u teško psihičko stanje. Članovi konzilija tog su ga dana obišli, a ocjena psihijatrice Vere Folnegović Šmalc bila je presudna da se donese mišljenje po kojem Glavaš više nije procesno sposoban, odnosno da zbog psihofizičkih smetnji nije sposoban sudjelovati u postupku. Takvo mišljenje istražni sudac Zdenko Posavec primio je drugi dan, u subotu 2. prosinca u 13.30, a samo pola sata kasnije donio je odluku o prekidu istrage i ukidanju pritvora, o čemu je prvo telefonski izvješten Glavašev odvjetnik Ante Madunić. U 14 sati Branimir Glavaš je tako prestao biti pritvorenik, pa su njegov odvjetnik i najbliži suradnici morali što prije odlučiti u koju će bolnicu biti prebačen. Premda mu je bilo sugerirano da se odluči između dviju zagrebačkih bolnica, KBC Rebro i KB Dubrava, Glavaš je kazao da želi ići u Osijek, pa je kontaktirana Uprava tamošnje kliničke bolnice.

Dok su se u poslijepodnevnim satima u Osijeku već počele odvijati pripreme za Glavašev dolazak, liječnici zatvorske bolnice upozorili su da je Glavaševo stanje teško do te mjere da on ne može podnijeti vožnju do Osijeka osobnim automobilom jer mu u svakom trenutku može ponovno pozliti, pa je odlučeno da do Osijeka bude prebačen kolima zagrebačke hitne pomoći u kojem je jedna liječnica cijelim putem trebala brinuti o njegovu stanju. U 18.15 Glavaš se, uz pomoć štapa i osoblja zatvorske bolnice počeo spuštati s drugog kata zgrade u kojoj je boravio proteklih mjesec dana, a desetak minuta kasnije kola hitne pomoći izišla su iz kruga zatvorske bolnice u zagrebačkoj Svetošimunskoj ulici i krenula prema autocesti za Osijek. Premda je Branimir Glavaš pravno gledano od 14 sati toga dana bio slobodan čovjek, zanimljivo je da su ga iza kola hitne pomoći do Osijeka pratila jedna policijska kola, a prema navodima nekih očevidaca, na svim izlazima s autoceste prema Osijeku bila su parkirana policijska vozila.

IVAN DRMIĆ, saborski zastupnik Glavaševe stranke, Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i BaranjeIVAN DRMIĆ, saborski zastupnik Glavaševe stranke, Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i BaranjeGlavašev posebni tretman nastavio se i po dolasku u Osijek. Kako ističu Nacionalovi izvori, ravnatelja bolnice dr. Željka Vranješa još je u poslijepodnevnim satima telefonom nazvao ministar zdravstva Neven Ljubičić, te su tom prilikom, navodno, Vranješu izdane preporuke: bez obzira na koji odjel Glavaš bio smješten, osim članova liječničkog tima i medicinskog osoblja, do Glavaša će pristup smjeti imati samo članovi njegove najuže rodbine. Nešto prije 21 sat osječku su bolnicu preplavili pripadnici osiguranja: osim povećanog broja bolničkih zaštitara, ondje je došlo mnogo uniformiranih policajaca, ali i onih u civilu. Oko 21.30, kad su u krug osječke bolnice pristigla kola hitne pomoći s Glavašem, dočekao ga je dežurni anesteziolog dr. Boris Kratofil, kojeg je zapala dužnost da pregleda Glavaša i da, ovisno o njegovom zdravstvenom stanju, odredi na koji će odjel on biti smješten. Uz suglasnost kolega koji su ondje također bili prisutni, dr. Kratofil je donio odluku da Glavaš treba biti smješten na Odjel za anesteziologiju i intenzivno liječenje.

Čim se to dogodilo, odmah su počela vrijediti pravila koja je uveo ravnatelj bolnice: ispred Glavaševih vratiju smješten je jedan zaštitar koji ima popis osoba koje smiju ući do Glavaša. Isto tako, sam Glavaš ni na koji način ne može kontaktirati s vanjskim svijetom, jer u jedinici intenzivnog liječenja nema telefona, a upotreba mobitela nije mu dopuštena. Posljednja odluka ravnatelja Vranješa bila je i da od trenutka ulaska u osječku bolnicu javnost više nema pravo na informacije o Glavaševu zdravstvenu stanju, jer on više nema status pritvorenika, već se, barem nominalno, vodi kao “običan” pacijent, pa njegovi liječnici nikome ne smiju odavati informacije o njegovu zdravstvenu stanju.

A trenutačno Glavaševo zdravstveno stanje, prema Nacionalovim izvorima iz medicinskih krugova, je teško jer njegov organizam još uvijek ne prihvaća ni tekućinu, a kamoli krutu hranu, te zbog disbalansa elektrolita i pojačane acidoze. Premda je tijekom subotnjeg poslijepodneva, nakon vijesti o prekidu istrage i ukidanju pritvora Glavaš zapao u stanje euforičnosti, već je po dolasku u Osijek pokazivao znakove umora i nemoći, ali i dezorijentiranosti u vremenu i prostoru. Tako se tijekom noći nekoliko puta budio, bio agresivan i tražio da ga se pusti kući, u jednom trenutku je bio uvjeren da se još uvijek nalazi u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, a u sljedećem je već, iako je bila noć, bolničkom osoblju objašnjavao da želi otići na osječki stadion gledati utakmicu NK Osijek.

Budući da je fizički jako onemoćao i teško je pokretan zbog grčeva u mišićima, čak i na WC ga vode bolničari, jer još uvijek ima vrtoglavice. Zbog nemirnog ponašanja tijekom noći sa subote na nedjelju u dva je navrata dobio injekcije sa sedativima, pa je prilikom razgovora s liječnicima i osobljem u protekla dva dana u nekoliko navrata zaspao usred razgovora. Ravnatelj bolnice Željko Vranješ još je u subotu poslijepodne imenovao tročlani tim koji će u danima koji predstoje brinuti o Branimiru Glavašu. Taj tim predvodi predstojnik Klinike za internu medicinu dr. Aleksandar Včev, a osim njega uključeni su i pročelnica intenzivnog odjela dr. Dubravka Ivić i predstojnik Klinike za psihijatriju dr. Pavo Filaković. Prema Nacionalovim izvorima, njima je još uvijek najveći problem početak Glavaševa hranjenja, jer je propalo već nekoliko pokušaja: Glavaš, naime, povrati sve što mu se daje popiti, što pokazuje da mu je ozbiljno poremećen rad probavnog trakta. Iz tog razloga, liječnici prognoziraju da će Glavaš po svemu sudeći još barem tjedan dana biti smješten na Odjelu intenzivnog liječenja, a tek bi potom mogao biti prebačen na neki drugi odjel, najvjerojatnije onaj interne medicine, a potpuni boravak u bolnici mogao bi potrajati još tri mjeseca.

--

Otkazuju bubrezi

U ponedjeljak 4. prosinca poslijepodne Branimiru Glavašu je ponovno pozlilo, a sumnja se da mu zbog dugotrajnog štrajka glađu otkazuju bubrezi. Zbog toga je hitno pozvan urolog-nefrolog, a istodobno je stigao i specijalist kardiolog, jer je ugrožen i Glavašev kardiosustav. Zbog Glavaševih pritužbi da vidi dvostruko, što je moguća posljedica trajnog oštećenja mozga, ravnatelj bolnice Željko Vranješ u poslijepodnevnim je satima odlučio da dosadašnji tročlani konzilij dobije i četvrtog člana - neurologa.

email to: Plamenko Cvitić

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika