05.12.2006. / 17:22

Autor: Stjepan Marković

NASA

Planovi za izgradnju stalne baze na Mjesecu

Američki presjednik George Bush je 2004. godine najvio povratak SAD-a na Mjesec i osvajanje Marsa

Američka svemirska agencija NASA najavila je u utorak da će 2020. godine ponovno poslati ljude na Mjesec, te početi s izgradnjom stalne baze na jednom od njegovih polova. Baza bi trebala biti znanstveni centar ali i prvi korak u misiji slanja čovjeka na Mars. Agencija je pozvala i druge zemlje da joj se pridruže u projektu. Stručnjaci smatraju da bi najbolja lokacija za buduću postaju bio južni pol jer do njega sunčeva svjetlost dopire tri četvrtine vremena, što je važno za prikupljanje solarne energije. Osim toga, na južnom polu postoji mogućnost eksploatacije ruda.

NASA namjerava izgraditi svemirsku letjelicu koja bi zamijenila programe Apollo, koji je zadnji put letio 1972. godine i projekt Space shuttle koji bi trebao biti napušten 2010. godine. Projekt konstruiranja nove letjelice će se financirati novcem od Space shutle projekta kad se on ugasi. NASA je prošle godine objavila kako bi joj za ponovno putovanje na Mjesec trebalo oko 104 milijarde dolara, međutim, danas nije željela predstaviti procjene troškova izgradnje buduće baze. NASA je u kolovozu objavila da će novu letjelicu za let na mjesec izraditi korporacija Lockheed Martin.

Za let na Mjesec NASA će koristiti dva prijevozna sredstva - istraživačko vozilo Orion i Mjesečev "lander" koji bi se mogao spustiti na bilo kojem mjestu i poslužiti kao začetak baze. Lander je nešto poput kamioneta. Na njega se može ukrcati teret ili putnici i prevesti na bilo koju lokaciju. To se može učiniti ručno ili robotički, objasnili su stručnjaci. Prve četiri godine baza na Mjesecu ne bi bila dovoljno dovršena za duže posjete, te bi astronauti na njoj provodili po tjedan dana. No, nakon toga posjeti bi se produžili na šest mjeseci.

Agencija se nada da će se vodik, kisik i drugi resursi Mjeseca moći upotrijebiti za opskrbu baze. Predstavljeni projekt uključuje i komercijalne interese poput turističkih posjeta. Sudjelovanje drugih zemalja trebalo bi smanjiti NASA-ine troškove, međutim, svi nacrti vozila ostat će u nadležnosti SAD-a.

Američki predsjednik George W. Bush najavio je 2004. godine, nakon nesreće shuttlea Columbia u kojoj je poginulo sedam članova posade, da će se astronauti SAD-a vratiti na Mjesec do 2020., te da će letjelice s posadom putovati na Mars.

Dva ključna cilja ove misije su priprema za daljnja istraživanja i putovanje na Mars te širenje ljudske civilizacije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika