06.12.2006. / 08:53

Autor: Ana Kirin

SUKOB INTERESA

Povjerenstvo odlučilo da je Čačić bio u sukobu interesa

Predsjednik Povjerenstva Josip Leko izvijestio je o zaključku Povjerenstva da je ministarstvo kojemu je Čačić bio na čelu, za njegova mandata sklopilo 12 ugovora vrijednih 132 milijuna kuna s tvrtkama interesno povezanima s Čačićem

Varaždinski župan i bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić bio je u sukobu interesa jer su njegove tvrtke poslovale s ministarstvom kojem je bio na čelu, dok premijer Ivo Sanader za ljetošnjeg putovanja na festival opere u Veroni nije bio u sukobu interesa, zaključilo je u utorak Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Predsjednik Povjerenstva Josip Leko izvijestio je o zaključku Povjerenstva da je ministarstvo kojemu je Čačić bio na čelu, za njegova mandata sklopilo 12 ugovora vrijednih 132 milijuna kuna s tvrtkama interesno povezanima s Čačićem. Iako je Čačić na povjerenika prenio upravljačka prava nad tvrtkama iz grupacije Coning, kojima je suvlasnik, taj povjerenik nije obavijestio natječajno ni Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa o činjenici da je ministar interesno povezan s tim tvrtkama. Time je prekršen Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Čačić je dužan u službenom glasilu Varaždinske županije, kojoj je sada na čelu, objaviti oglas kojim će javnost obavjestiti o toj činjenici.

Kad je riječ o Sanaderovu putovanju u Veronu, Leko je izvijestio da je Vlada Povjerenstvu poslala dopis, iz kojega je zaključeno da je premijer u Veronu putovao službeno, na poziv organizatora festivala. Premijer je na festival išao službenim zrakoplovom, no budući da je s njim išla i supruga, hotelski račun platio je iz vlastitog džepa. U Italiji ga je dočekala pratnja koju su organizirale talijanske vlasti, a s njim je čitavo vrijeme bio i hrvatski veleposlanik u Rimu Tomislav Vidošević, rekao je Leko, prenoseći novinarima sadržaj Vladina dopisa. Rekao je i da Vlada Povjerenstvu nije dostavila račune s premijerova putovanja u Veronu, koje je Povjerenstvo zatražilo još u rujnu.

U sukobu interesa je, međutim, državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i veza Zdenko Mičić, jer ga je Vlada imenovala za predsjednika Nadzornog odbora Liburnia Riviera hotela, a ta tvrtka nije na popisu trgovačkih društava od državnog interesa, u čijim nadzornim odborima, po Zakonu, mogu sjediti državni dužnosnici. Mičiću je Povjerenstvo dalo rok od 30 dana da izađe iz sukoba interesa, odnosno da odstupi s mjesta u nadzornom odboru.

Povjerenstvo je u utorak otvorilo istragu na temelju podnesaka protiv niza lokalnih dužnosnika, među kojima su i istarski župan Ivan Jakovčić, osječki gradonačelnik Anto Đapić i predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika