06.12.2006. / 09:57

Autor: Stjepan Marković

EU - HRVATSKA

Europska komisija protiv proglašenja ZERP-a

Kako se priblizavaju izbori ponovno se aktualizira rasprava o aktiviranju Zaštićenog ekološkog ribolovnog pojasa

Europska komisija izjavila je da Hrvatska ne smije proglasiti Zaštićeni ekološko ribolovni pojas jer se na to obvezala sporazumom kojeg su potpisali tajnici Hrvatske, Italije, Slovenije i Europske unije u Bruxellesu 4. lipnja 2004. godine. Time su opovrgnute tvrdnje premjera Ive Sanadera koji je izjavio da su povjerenika za proširenje Ollija Rehna "savjetnici loše obavijestili" o mogućnostima Hrvatske o proširenju ZERP-a. "Povjerenik Rehn nije govorio o proglašenju, nego o stavljanju na snagu ZERP-a. Podsjećam da je hrvatsku obvezu da taj pojas ne aktivira jednostrano izričito spomenulo Europsko vijeće u zaključcima s lipanjskoga summita 2004., u kojima je Hrvatskoj dan položaj kandidata za članstvo u Europskoj uniji", izjavila je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy. Dodala je da stoga EK očekuje da Hrvatska, kao vjerodostojna zemlja kandidat, stoji pri svojim obvezama i ne poduzima nikakve jednostrane mjere glede ZERP-a.

Prema tom sporazumu Hrvatska je obavijestila ostale strane o saborskoj odluci prema kojoj se ZERP neće primjenjivati na članice EU do zaključenja Partnerskog sporazuma o ribarenju između EU i Hrvatske. Donošenje ovoga sporazuma blokira Slovenija. Nakon potpisivanja sporazuma o neprimjenjivanju ZERP-a na članice EU, Italija i Slovenija su proglasile svoje gospodarske pojaseve u Jadranu.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika