06.12.2006. / 13:44

Autor: Nacionalova redakcija

ZAGREB

Prosvjed protiv rušenja kina Zagreb

Na mjestu kina Zagreb i okolnih zgrada, tvrtka Immo World Wide u partnerstvu s Hoto grupom planira izgradnju trgovačkog, poslovnog i stambenog centra s garažom

Inicijativa "Pravo na grad" i Zelena akcija, uz potporu Gonga, u srijedu su na Cvjetnom trgu u Zagrebu održali protest kojim žele spriječiti rušenje kina Zagreb i okolnih zgrada te izgradnju trgovačkog, poslovnog i stambenog centra na tom mjestu. Na pročelju zgrade koja bi trebala biti jedna od srušenih objesili su transparent dimenzija 27x15 metara na kojem je pisalo "Totalna rasprodaja Zagreb d.o.o.". Pritom se čuo i zvuk blagajne pri naplaćivanju.

Na konferenciji za novinare Teodor Celakoski iz "Prava na grad" objasnio je kako četiri grupe hrvatskih i tri grupe inozemnih arhitekata završavaju projekte za anketni natječaj Gradskog ureda za strategijsko planiranje, koji će 27. prosinca biti predstavljen javnosti. Arhitekt Tomislav Škreblin rekao je da će prva faza izgradnje kompleksa biti rušenje dviju uličnih zgrada u Preobraženskoj ulici, bivše tiskare te kina Zagreb. U slijedećim fazama projekta u planu je izlazak na Ilicu, Gundulićevu i pješačku zonu u Varšavskoj u kojoj bi se trebao nalaziti ulaz u podzemnu garažu.

Investitori, Immo World Wide u partnerstvu s Hoto grupom u vlasništvu poduzetnika Tome Horvatinčića, najavili su početak radova za sredinu 2007. godine. Zgrada kina Zagreb već je u vlasništvu investitora, koji planiraju kupiti i zgradu Stomatološkog fakulteta te bivše Vjesnikove tiskare.

Organizatori akcije smatraju da Grad nema cjelovitu strategiju i viziju razvoja pa "bez znanja i sudjelovanja građana jedna po jedna lokacija odlazi iz potencijalne javne namjene u ruke divljeg kapitala". Naglašavaju i da gradske vlasti manipuliraju javnost sa skupim, štetnim i iracionalnim projektima poput Sjeverne tangente i tunela kroz Medvednicu. "U konačnici takvi projekti – svojevrsne halucinacije gradonačelnika – vrlo dobro prikrivaju stvarnu politiku : Totalna rasprodaja grada", tvrde organizatori.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika