06.12.2006. / 16:55

Autor: Martina Zeković

IRAK

Izvješće: SAD se ne povlači iz Iraka

"Izvješće donosi neke vrlo zanimljive prijedloge koje ćemo ozbiljno shvatiti i djelovat ćemo na vrijeme", rekao je Bush

Prema izvješću Skupine za proučavanje Iraka koja je zadužena za smišljanje nove strategije u Iraku, "nema magične formule" za rješenje ove krize. U izvješću, koje će uskoro biti objavljeno u javnosti, upozorava se kako situacija vodi prema kaosu ako se nastavi pogoršanje. Ono, navodno, ne daje čvrsti rok za povlačenje američkih snaga, te poziva na hitne pregovore s Iranom i Sirijom. SAD je do sada odbijao voditi direktne razgovore s Iranom i Sirijom, ali će izvješće shvatiti "vrlo ozbiljno". "Izvješće donosi neke vrlo zanimljive prijedloge koje ćemo ozbiljno shvatiti i djelovat ćemo na vrijeme", rekao je Bush. Što se tiče povlačenja vojnih snaga iz Iraka, koje se očekivalo u narednih 18 mjeseci, ono se u izvješću uopće ne spominje.

Izvješće se sastoji od 70 prijedloga opisanih na 142 stranice. Ono poziva na "nov diplomatski pristup u izgradnji stabilnog Iraka", što uključuje izravne pregovore s Iranom i Sirijom. Naime, Sirija je već nekoliko puta naglasila spremnost na suradnju s SAD-om. To bi za Siriju moglo značiti izlazak iz međunarodne izolacije.

Desetoročlana komisija od travnja je radila na smišljanju prijedloga koji se nalaze u izvješću. Tijekom tog perioda razgovaralo se sa više od 170 osoba, uključujući iračke vođe, predsjednika Busha, britanskog premijera Tonyja Blaira, ambasadore i druge dužnosnike iz iračkog susjedstva i SAD-a. Stotine drugih davali su svoje savjete četirima radnim skupinama koje su pisale analitička izvješća.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika