07.12.2006. / 10:11

Autor: Ana Kirin

BRUXELLES

Mesić s glavnim tajnikom NATO-a

Japp de Hoop Scheffer nakon sastanka je izjavio da je predsjednika Mesića izvijestio o nedavno završenom summitu NATO-a u Rigi na kojem je zaključeno da će 2008. godine savez pozvati u članstvo one zemlje koje sudjeluju u akcijskom planu za članstvo (MAP), koje budu za to spremne. Inače u MAP-u sudjeluju i Hrvatska, Albanija i Makedonija

Predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je u srijedu u Bruxellesu s glavnim tajnikom NATO-a Jappom de Hoopom Scheffer nastojeći učvrstiti kandidaturu Hrvatske za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. Glavni tajnik je nakon susreta izjavio da je predsjednika Mesića izvijestio o nedavno završenom summitu NATO-a u Rigi na kojem je zaključeno da će 2008. godine savez pozvati u članstvo one zemlje koje sudjeluju u akcijskom planu za članstvo (MAP), koje budu za to spremne. Inače u MAP-u sudjeluju i Hrvatska, Albanija i Makedonija. Scheffer je istaknuo da u tome nema automatizma nego da je za dobivanje pozivnice potrebno nastaviti s reformama spominjući reforme pravosuđa, borbu protiv korupcije te podizanje javne potpore za članstvo u NATO-u.

Predsjednik Mesić je rekao da je Hrvatska već završila glavne reforme vojske koja je praktički dovedena u okvire standarda NATO-a te da je dugoročnim planom oružanih snaga riješila pitanje financiranja obrane. "Hrvatska želi osigurati svojim građanima bolji život, a da bismo to ostvarili moramo ispuniti naša dva strateška cilja - ulazak u EU i NATO", rekao je Mesić. Predsjednik je kazao da će Hrvatska sudjelovati u onim misijama NATO-a za koje sama procijeni da u njima može sudjelovati te da se u njima neće mijenjati uloga hrvatskih vojnika.

Predsjednik Mesić ranije je u srijedu u Bruxellesu razgovarao i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, koji je tom prilikom upozorio Hrvatsku da ne poduzima jednostrane mjere u vezi s proglašenjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. Barroso je također izjavio da će 2007. godina bit presudna godina za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, te da je od brzine procesa važnija kvaliteta. "Tijekom prošle godine Hrvatska je poduzela neke važne korake, što se tiče približavanja Unije, donijela je neke zakone, a sada je važno uspostaviti konkurentno gospodarstvo i dalje provoditi reforme, te će u sklopu toga 2007. biti presudna godina", rekao je Barroso nakon razgovora s predsjednikom Mesićem. Upitan može li Hrvatska ući u Europsku uniju 2009. godine, Barroso je odbio preuzeti obvezu u vezi s datumom.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika