07.12.2006. / 16:05

Autor: Nacionalova redakcija

PARTNERSTVO ZA MIR

Srbija potpisuje Sporazum o članstvu u NATO-u

"Koristi od ulaska Srbije u Partnerstvo za mir mogla bi imati srpska vojna industrija, ali postoji opasnost da bi suradnja mogla biti ugrožena zbog neispunjavanja svih haških obaveza", smatra vojni analitičar Zoran Dragišić.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u četvrtak je i formalno pozvao Srbiju da se priključi Partnerstvu za mir. Sporazum o članstvu, koji znači formalan početak članstva, bit će potpisan 14. prosinca. Šefovi država i vlada 26 članica NATO-a na summitu u Rigi prošlog su tjedna dali zeleno svetlo za pristupanje Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore tom programu NATO-a. "Koristi od ulaska Srbije u Partnerstvo za mir mogla bi imati srpska vojna industrija, ali postoji opasnost da bi suradnja mogla biti ugrožena zbog neispunjavanja svih haških obaveza", smatra vojni analitičar Zoran Dragišić. "Ulaskom Srbije u Partnerstvo bile bi uklonjene administrativne barijere za veći izvoz i bližu suradnju vojnih industrija, te sada od političara i gospodarstvenika zavisi da li će uspjeti iskoristiti šansu koja je stvorena", dodao je Dragišić. Srpski mediji prenose da bi troškovi pristupanja Srbije Partnerstvu mogli iznositi oko milijun eura, koji bi bili utrošeni za otvaranje misije u Bruxellesu i Monsu.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika