12.07.2002. / 00:00

Autor: Anita Štander

HRVATSKI SABOR

USVOJEN NOVI ZAKON O PREKRŠAJIMA

POLICIJA U SLUČAJU PREKRŠAJA VIŠE NE SMIJE VRŠITI PRETRES STANOVA ILI AUTOMOBILA BEZ SUDSKOG NALOGA I NAZOČNOSTI SVJEDOKA

USVOJEN NOVI ZAKON O PREKRŠAJIMA
Hrvatski je sabor u četvrtak donio novi zakon o prekršajima kojim je onemogućeno prekršajno kažnjavanje djece mlađe od 14 godina te neubrojivih osoba, osim u slučaju kad su neubrojivost skrivile same, kao npr. zbog uzimanja droge, alkohola i sl. Novčane kazne iznosit će od 300 do 10 000 kuna za fizičke te do 100 000 za pravne osobe, a za financijske malverzacije predviđene su kazne čak do milijun kuna. Kazna zatvora propisana je od najmanje tri do najviše 30, a za najteže prekršaje i do 60 dana. Osobe koje posjeduju opojnu drogu po novom zakonu mogle bi biti novčano kažnjene od pet do 20 tisuća kuna.
Unatoč protivljenju Vlade, u zakon je uvršten i amandman Jadranke Kosor po kojem policija više ne smije vršiti pretres stanova ili automobila bez sudskog naloga i nazočnosti svjedoka. Zaključak je zastupnika da su takva dosadašnja policijska ovlaštenja, kad se radilo o prekršajima, bila protuustavna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika