08.12.2006. / 15:16

Autor: Ana Kirin

SABOR

Više hrvatskih vojnika u Afganistanu

Odluku o povećanju broja hrvatskih vojnika u ISAF-u Sabor je izglasao dvotrećinskom većinom, s potrebna 102 zastupnička glasa. Suzdržana su bila dvojica zastupnika, HSP-ovac Miroslav Rožić i zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković, a protiv jedino IDS-ovac Damir Kajin

Hrvatski sabor u petak je donio Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF), po kojoj će se broj hrvatskih vojnika u toj zemlji povećati sa 148 vojnika, koliko ih je sada ondje, na 200 u 2007., odnosno na 300 u 2008. godini.

Sabor je tu Odluku izglasao dvotrećinskom većinom, s potrebna 102 zastupnička glasa. Suzdržana su bila dvojica zastupnika, HSP-ovac Miroslav Rožić i zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković, a protiv jedino IDS-ovac Damir Kajin.
Potporu Sabora dobilo je i Izvješće o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu, u kojemu stoji da su vojnici od 1. ožujka do 31. listopada ove godine odgovorno i profesionalno izvršavali dodijeljene im zadaće.

Nakon što je ministar obrane Berislav Rončević sa saborske govornice objavio da ih Vlada podupire, Sabor je jednoglasno prihvatio SDP-ove zaključake koji Vladu obvezuje da hitno izvijesti Sabor o svakoj promjeni mandata hrvatskog kontigenta u Afganistanu, te o svakoj ozbiljnoj promjeni okolnosti vezanoj uz sigurnost hrvatskih vojnika. Potporu je dobio i SDP-ov zaključak da se Vladu obveže da poduzme aktivnosti vezane uz bolju opremljenost vojnika u toj mirovnoj misiji.

Sabor je, također dvotrećinskom većinom, izglasao i Odluku o održavanju zajedničkih vojnih vježbi pripadnika hrvatskih i oružanih snaga drugih država u idućoj godini. Osim šest vježbi koje će se održati u Hrvatskoj, u 2007. godini planira se i slanje vojnika na šest vježbi izvan Domovine i to u Grčku, Rumunjsku, Njemačku i Armeniju, Italiju, Moldaviju i Ukrajinu.

Potporu zastupnika dobila je i Odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u NATO operaciji "Active Endeavour". Riječ je o pet hrvatskih časnika za vezu koji će boraviti u zapovjedništvu mornaričke komponente NATO-jug u Napulju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika