09.12.2006. / 19:54

Autor: Nacionalova redakcija

SKANDAL

Objavljen Mesićev 'proustaški' govor

Na Index.hr portalu osvanula je danas snimka predsjednika Mesića snimljena navodno devedesetih u Austriji. Loša sinkronizacija slike i zvuka dovodi donekle u pitanje autentičnosti ove snimke, no o tome prosudite sami.

Transkript govora:

"U Drugom svjetskom ratu, vidite, Hrvati su dva puta pobijedili i mi nemamo razloga se nikom ispričavati. Ovo što skroz traže od Hrvata - ajde idite kleknuti u Jasenovac, kleknite ovdje... Mi nemamo pred kim šta klečati! Mi smo dva puta pobijedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. travnja kad su nam Sile osovine priznale Hrvatsku i pobijedili smo poslije rata, jer smo se našli poslije rata opet s pobjednicima..."

Reakcija iz Ureda predsjednika Republike bila je brza, a u njoj se navodi:

"Umjesto bilo kakvog komentara upućujemo svakog zainteresiranog na niz izjava i javnih istupa, u kojima je predsjednik Republike Stjepan Mesić posljednjih godina jasno iskazao svoje stajalište prema ustaškoj ideologiji i ustaškoj Hrvatskoj.

Posebno upozoravamo na njegove istupe na mjestu nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac.

Svi ti istupi u svojoj cjelini odražavaju stavove predsjednika Republike i oni su jedini odgovor na zlonamjerno izvlačenje nekoliko rečenica iz konteksta u kojem su izrečene.

Osim toga predsjednik Republike će za nekoliko dana u predavanju što će ga održati u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) ponovno vrlo jasno iznijeti svoje poglede na Hrvatsku u vrijeme Drugom svjetskog rata."

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika