14.05.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

SVIJET

PRONAĐENI EUROPSKI TURISTI NESTALI U SAHARI


Pronađeno je sedamnaest turista za koje se pretpostavlja da su bili oteti u alžirskom dijelu Sahare. Deset Austrijanaca, šest Nijemaca i Šveđanin pušteni su, dok se za još desetoricom Nijemaca, četvoricom Švicarskih državljana i Nizozemcem i dalje traga. Svi pronađeni dobrog su zdravlja sudeći po izjavama Ministarstava vanjskih poslova njihovih zemalja.
Turisti su nestali krajem veljače dok su bez vodiča putovali dijelom Sahare za koji je poznato da je područje djelovanja krijumčara i islamističkih skupina koje se bore protiv alžirskog režima.
Alžirske se vlasti ne izjašnjavaju u svezi otmičara, kako napominju, radi sigurnosti preostalih osoba.
Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fisher posjetio je Alžir u ponedjeljak i sastao se s predsjednikom Abdelazizom Bouteflikom. Posjet je dio rastućeg europskog pritiska na vlasti u Alžiru kako bi što prije riješile sudbinu nestalih turista. Vojni izvori u Alžiru izjavili su kako su turisti oslobođeni nakon pregovora s otmičarima koji su održani u pustinjskom gradu Ilizi, 1200 km južno od Alžira. Vojska nije koristila silu kako bi oslobodila turiste, što je u skladu sa zahtjevom Joschke Fishera alžirskim vlastima. Njemački ministar unutrašnjih poslova Otto Schilly izrazio je nadu kako će i preostalih deset Nijemaca biti uskoro oslobođeno, prenosi AP.

Vezane vijesti

Lakše je pronaći ukradeni auto nego izgubljenu osobu

Lakše je pronaći ukradeni auto nego izgubljenu osobu

Sedam nestalih u samo sedam dana alarmantna je brojka za svaku državu. Za državu veličine Hrvatske brojka je istinski zabrinjavajuća ali - za razliku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika