11.12.2006. / 13:09

Autor: Martina Zeković

SLOVENIJA

Drnovšek protiv najvećeg casina u Europi

Tom bi gradnjom, kaže Drnovšek, Slovenija poslala poruku svijetu da ne želi ozbiljne investicije nego mjesta gdje će se okupljati "novi bogataši", koji su do bogatstva došli na sumnjiv način

Američka kompanija Harrah Entertainment iz Las Vegasa izgradila bi blizu Nove Gorice veliki centar za zabavu i hazardne igre, međutim, slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjasnio se protiv gradnje takvog centra ocijenivši da bi to bila slaba poruka stranim investitorima. Tom bi gradnjom, kaže Drnovšek, Slovenija poslala poruku svijetu da ne želi ozbiljne investicije nego mjesta gdje će se okupljati "novi bogataši", koji su do bogatstva došli na sumnjiv način.

Takav bi centar, na 30 hektara, kao joint-venture, sagradili slovensko poduzeće 'HIT' i njihov američki partner, a navodno je riječ o investiciji od preko milijarde američkih dolara i potencijalno najvećem takvom centru u Europi. Drnovšek je u ponedjeljak, na stranicama svog Pokreta za pravednost i razvoj, kritizirao vladu premijera Janeza Janše zbog toga što je pristala na pregovore o tome i što je spremna promijeniti zakonska rješenja kako bi američki partner HIT-a dobio polovicu vlasništva u takvom joint-ventureu, uz istodobno smanjenje poreza na prihod od igara na sreću. Drnovšek je podsjetio da je Janšina stranka prije desetak godina izborila povećanje poreza na igre na sreću, a poduzeće HIT iz Nove Gorice optuživala za pranje novca.

Pravi investitori i poduzetnici izbjegavaju kockarnice, ali i države koje na takvim investicijama grade svoj imidž, poručio je Drnovšek vladi premijera Janeza Janše. Slovenski ministar financija Andrej Bajuk izjavio je prošlog tjedna da se razgovori s američkom kompanijom o toj investiciji i uvjetima približavaju kraju.

Vezane vijesti

Janez Janša sve nepopularniji

Potpora slovenske javnosti koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše sve je manja, a u posljednjih mjesec dana pala je za rekordnih 14 posto,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika