11.12.2006. / 13:32

Autor: Nacionalova redakcija

SKANDAL

Mesić: Suspenzija novinara je nedopustiva

"Mesić se, barem kako je meni rekao, slaže s tim da novinari za takvo nešto ne bi trebali odgovarati i danas će se već očitovati u vezi suspenzije novinara", rekla je predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić

Nakon što je u subotnjem "Dnevniku" i emisiji "Post scriptum" emitiran prilog o svojedobnim izjavama Stjepana Mesića zbog kojeg su suspendirani HTV-ovi novinari Danko Družijanić i Goran Rotim, uslijedile su brojne reakcije političara koji su šokirani ovakvim potezom Ravnateljstva HRT-a, objavio je Index.hr.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić komentirala je kako je ovakva situacija "katastrofalna" te je dodala kako se i predjsdnik Mesić slaže da je to "nešto nedopustivo", pogotovo stoga što ni sam predsjednik nije demantirao autentičnost snimke. "Takav postupak izravnog utjecaja na slobodu medija šteti i samom Predsjedniku. Mesić se, barem kako je meni rekao, slaže s tim da novinari za takvo nešto ne bi trebali odgovarati i danas će se već očitovati u vezi suspenzije novinara", rekla je Adlešić.

Sankcije je osudila i zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović rekavši kako je "izuzetno loše to da se preko slobode medija prelamaju različiti interesi, ne samo politički, nego i oni različitih oglašivača. Ono što ja zamjeram Ravnateljstvu HTV-a je to što su ovakav slučaj, kada je u pitanju Predsjednik RH, prijavili Etičkom povjerenstvu, a kada se radilo o nekim drugim slučajevima, to nisu učinili. Osobno sam gledala njihov prilog i u njemu nisam uočila ništa što bi upućivalo na neprofesionalno odrađen posao".

Saborski zastupnik i HSP-ovac Pero Kovačević smatra da su sankcije ovih novinara "dokaz da u Hrvatskoj, kao i na HTV-u, postoji cenzura i da je HTV u biti pod utjecajem Predsjednika Republike. Između ostalog, ovo je loša poruka profesionalnim i objektivnim novinarima u kojoj im se poručuje: Ako ovako radite, eto što će vam se dogoditi".

Saborski zastupnik Damir Kajin spomenute sankcije nazvao je "sramotnima" i dodao kako je "ovo što je napravio gospodin Galić samo potvrda da HTV nije slobodna televizija. Ovakav potez spada u praksu devedesetih, a ne u 2006. godinu. HTV treba u najmanju ruku "provjetriti" zbog ovoga, no problem je u tome što je HDZ danas na vlasti, pa bi to "provjetravanje" moglo biti i gore. Činjenica je da je u Hrvatskoj od devedesetih godina izbor ravnatelja HTV-a bio politički, a bojim se da će tako biti i u 2007". "Ja ću vas samo jedno pitati, tko 1991. ili 1992. nije govorio kao Mesić? IDS, i zato smo bili izdajice. Ja bih volio vidjeti neke druge ljude i ono što su oni govorili u to doba u Australiji. Svi znamo na čemu je Mesić godinama gradio svoju politiku - to je bila politika utemeljena na proeuropskim i antifašističkim načelima i to mu nitko u ovoj zemlji ne može osporiti. Srušiti Mesićevu vjerodostojnost je nemoguće. Srušiti njegovu vjerodostojnost znači srušiti vjerodostojnost građana koji su glasali za njega na izborima", rekao je Kajin dodavši kako se tu radi "o napadu ortodoksne desnice na Mesića". "To je odgovor one desnice Mesiću koji je nedavno kazao kako nije "bomba" pitanje tko je bacio bombu u Pašalićevo dvorište, nego da je "bomba" pitanje kako je on došao do svoje imovine", zaključio je Kajin.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika