11.12.2006. / 14:01

Autor: Stjepan Marković

LONDON

Svjedoci odbijaju razgovor s istražiteljima iz Rusije

Marina Litvinenkova, udivica ubijenog špijuna, je u nedjelju za medije izjavila da ne vjeruje da je Putin osobno naredio ubojstvo njezinog supruga, ali je odgovorna za stvaranje klime u kojoj je to moguće, te da neće razgovarati s ruskim istražiteljima jer ne vjeruje da žele otkriti istinu

Obitelj i prijatelji ubijenog bivšeg agenta KGB-a Alexandera Litvinenkoa ne žele pomoći ruskim istražiteljima u istrazi o smrti jer ne vjeruju ruskim vlastima, izjavio je Alex Goldfarb jedan od prijatelja pokojnika. Goldfarb je izjavo da ne vjeruju ruskim istražiteljima, te da će sudjelovati u istrazi samo ako im britanske vlasti garantiraju sigurnost. Ova izjava uslijedila je nakon što je glavni tužitelj u Moskvi najavio dolazak istražitelja iz Rusije u London kako bi razgovarali sa svjedocima. Litivinenkova udovica, Marina, je već ranije rekla kako neće pomoći ruskim istražiteljima.

Goldfarb je izjavio da je razgovarao o istrazi s Litvinenkovom udovicom Marinom, izbjeglim ruskim tajkunom Borisom Berezovskyim i čečenskim disidentom Akhmed Zakayev. Prema njegovim riječima nitko od njih ne vjeruje ruskim vlastima i njihovoj istrazi. "Oni će razgovarati s Rusima u Londonu samo ako to od njih budu zahtijevali Britanci, te ako će to pomoći britanskoj istrazi ili omogućiti pristupu svjedocima u Rusiji», izjavio je Goldfarb. Naveo je uvjete za suradnju s moskovskim istražiteljima. Prvi uvjet je da razgovori ne budu u ruskoj ambasadi, te da imaju policijsku zaštitu, drugi uvjet je provjera ruskih istražitelja kako ne bi mogli na bilo koji način otrovati nekog od svjedoka.

Litvinenko umro je u londonskoj bolnici 23. studenog, zbog trovanja radioaktivnim polonijem 210. Obdukcija je ustvrdila da je riječ o ubojstvu.

U nedjelju su u londonskoj policiji objavili da su kod dva njihova agenta koji rade na ovom slučaju nakon testiranja na tragove polonija 210 rezultati su pozitivni.

Vezane vijesti

Ruski mediji optužuju Britaniju za početak diplomatskog rata

Britanija i Rusija su počeli diplomatski rat, piše današnji moskovski dnevnik "Komersant" povodom jučerašnje odluke Britanije da protjera… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika