12.07.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

RIJEČKA BANKA

ČAČIĆ JE PRODAO SVOJE DIONICE RIJEČKE BANKE ISTOG DANA KAD JE NODILO PRIZNAO

ČAČIĆ JE PRODAO SVOJE DIONICE RIJEČKE BANKE ISTOG DANA KAD JE NODILO PRIZNAO

Dana 4. ožujka, kada je diler Riječke banke Eduard Nodilo priznao upravi te banke da je vodio nezakonitu kupoprodaju deviza, koja je na kraju rezultirala gubitkom od 98 milijuna dolara, ministar obnove, javnih radova i graditeljstva Radimir Čačić prodao je Riječkoj banci 500 njezinih dionica, prenosi «Novi list». Tri dana ranije – 1. ožujka – kada je započela unutrašnja istraga o Nodilovim transakcijama, Čačić je prodao 301 dionicu. Čačić je svaku dionicu prodao za 240 kuna te je time, za ukupno 801 dionicu, od Riječke banke dobio 192 tisuće kuna. Da Čačić tada nije prodao dionice, njihova bi vrijednost nakon izbijanja afere bila nekoliko puta manja stoga se postavlja pitanje da li je i kako je eventualno Čačić znao za malverzacije u toj banci te zašto na sjednici Vlade, kada se o tom pitanju raspravljalo, nije o prodaji svojih dionica nikoga obavijestio.
U tjednu od 27. veljače do 8. ožujka uprava Riječke banke je otkupljivala dionice banke iako je već imala upozorenje od svog većinskog vlasnika, njemačkog BLB-a, o sumnjivim transakcijama Eduarda Nodila na osnovu čega je i započeta unutarnja kontrola. Uprava je, stoga, znala da će dionice banke kroz nekoliko dana vrijediti manje ali ih je unatoč tome otkupljivala i tako dodatno rasipala milijune kuna.
Saborski zastupnici i javnost su inzistirali na tome da Vlada objavi pojedinačna imena ljudi – njih dvadesetak – koji su Riječkoj banci prodali njezine dionice prije samog kraha. Premijer Ivica Račan u više je navrata obećavao da će i Vlada inzistirati na tim odgovorima, ali konkretna imena nikada nisu ponuđena. Listu je u Sabor konačno dostavila Komisija za vrijednosne papire i nakon što se na njoj našlo ime ministra Čačića nameće se pitanje zašto nije svojim kolegama u Vladi priznao svoju «vidovitost»

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika