13.12.2006. / 10:01

Autor: Ana Kirin

AUSTRALIJA

Veliki šumski požari prijete i Melbourneu

Kevin Monk iz Ureda za okoliš kazao je kako je u državi Victoria uništeno više od 4000 kvadratnih kilometara, što predstavlja površinu za 60 posto veću od površine Luksemburga

Veliki šumski požari u Australiji u tjedan dana su opustošili površinu veću od Luksemburga, a u u srijedu su se približili naseljima u okolici Melbournea. Kevin Monk iz Ureda za okoliš kazao je kako je u državi Victoria uništeno više od 4000 kvadratnih kilometara, što predstavlja površinu za 60 posto veću od površine Luksemburga. "Više od 2500 vatrogasaca pokušavalo je ugasiti brojna žarišta, među najgorima koje je zemlja doživjela", izjavio je Monk.

Suša koja trenutno vlada Australijom, najveća unazad sto godina, učinila je šumu "vrlo suhom i zapaljivom", objasnio je dužnosnik. Ovi su požari osobito zabrinjavajući jer znače preuranjeni početak sezone šumskih požara. "Sezona je počela jako rano ove godine. Bit će to dugo i teško ljeto", upozorio je Monk. Na južnoj hemisferi ljeto počinje u prosincu.

U noći s utorka na srijedu u Tasmaniji, otoku-državi također zahvaćenom požarima, izgorjelo je jedanaest tisuća hektara i uništeno je 18 nastambi.

Vezane vijesti

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

Strana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika