13.12.2006. / 12:34

Autor: Stjepan Marković

SMRT ŠPIJUNA

Interpol se uključio u istragu Litvinenkove smrti

Britanski istražitelji borave u Rusiji kako bi ispitali one koji su se sastali s Litvinekom u londonskom hotelu 1. studenog, a ruske novine pišu da bi ruski istražitelji mogli otputovati u London

Čelnik ruskog ureda Interpola Timur Lahonin rekao je u utorak da je od Interpola zatraženo poboljšavanje protoka informacija između Britanije, Rusije i Njemačke koje su pokrenule istrage o smrti Litvinenka. Interpol ima 186 članica, te se očekuje da će omogućiti bolji protok informacija između policija koje rade na ovom slučaju. 'Interpol je već pozvan na brzu razmjenu informacija budući da je u istragu uključeno nekoliko zemalja», rekao je Lahonin na konferenciji za novinare u Moskvi.

Britanski istražitelji borave u Rusiji kako bi ispitali one koji su se sastali s Litvinekom u londonskom hotelu 1. studenog, a ruske novine pišu da bi ruski istražitelji mogli otputovati u London.

Britanski istražitelji su u ponedjeljak razgovarali s Anderiem Lugovojem, bivšim agentom KGB-a na kojemu su u moskovskoj bolnici našli tragove polonija 210. Lugovoj odbacuje bilo kakvu umiješanost u trovanje Litvinenka. U utorak je zaključeno da četiri osobe, koje su bile u kontaktu s mogućim osumnjičenim Dmitrijem Kovtunom, nisu kontaminirane polonijem 210. Kovtun, koji se trenutačno nalazi u moskovskoj bolnici zbog trovanja polonijem 210, te je izvan životne opasnosti, on također odbacuje bilo kakvu umješanost u trovanju Litvinenka. Kovtunova bivša supruga, njihovo dvoje djece i njezin sadašnji partner primljeni su u bolnicu zbog analiza koje su pokazale da nisu otrovani polonijem, javio je njemački radio. Kovtun je proveo noć 28. listopada u stanu svoje bivše supruge u Hamburgu gdje su pronađeni tragovi radioaktivne tvari. «Kontaminacija u stanu je gotovo jednaka onome čemu je izložen pušač ako popuši nekoliko kutija cigareta ili jake cigare', izjavio je Gerald Kirchner iz Njemačke agencije za zaštitu od radijacije. Kovun je za njemačku Spiegel TV izjavio da se otrovao u Londonu prilikom susreta s Litvinenkom. Britanski istražitelji odbacuju tu mogućnost jer nisu našli tragove polonija 210 na autobusnoj karti koju je Litvinenko koristio prije sastanka s Kovtunovom.

Litvinenko, 43, preminuo je prošlog mjeseca u londonskoj bolnici od trovanja polonijem 210. U Veliku Britaniju je prebjegao 2000. godine u, a od listopada ove godine britanski je državljanin.

Vezane vijesti

Ruski mediji optužuju Britaniju za početak diplomatskog rata

Britanija i Rusija su počeli diplomatski rat, piše današnji moskovski dnevnik "Komersant" povodom jučerašnje odluke Britanije da protjera… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika