14.12.2006. / 09:54

Autor: Lucija Božić

MEDICINA

Obrezani muškarci otporniji su na HIV

Istraživanja su provedena u Ugandi i Keniji na 8.000 heteroseksualnih muškaraca

Postupak obrezivanja može smanjiti postotak zaraze virusom HIV-a kod heteroseksualnih muškaraca za oko 50 posto, rezultati su dvaju istraživanja što su ih znanstvenici proveli među muškarcima u dvjema afričkim državama. Unatoč tomu što su rezultati vrlo dojmljivi, članovi Američkog državnog instituta za zdravstvo ustvrdili su da bi nastavak istraživanja bio neetičan te su ih odlučili prekinuti.

Istraživanja su provedena u Ugandi i Keniji na 8.000 heteroseksualnih muškaraca i trebala su završiti u srpnju 2007. godine. Stručnjaci pretpostavljaju da je nekoliko razloga zbog kojih obrezivanje može štititi od zaraze HIV-om. Primjerice, specifične stanice u prepuciju mogu biti potencijalni ciljevi zaraze HIV-om, a koža ispod prepucija nakon obrezivanja postaje manje osjetljiva te je manje vjerojatno krvarenje, zbog čega se smanjuje i opasnost od infekcije.

U Keniji je istraživanje pokazalo za 53 posto manji broj novozaraženih muškaraca HIV-om ako su bili obrezani, a u Ugandi je ta brojka iznosila 48 posto. No, dr. Kevin De Cock iz Svjetske zdravstvene organizacije upozorio je da se ova skupina muškaraca ni u kojem slučaju ne smije smatrati zaštićenom. Priznao je da rezultati imaju ''veliku znanstvenu težinu'', no naglasio je i da se na taj način ne mogu zamijeniti postojeći načini zaštite.

Vezane vijesti

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Britanski skladatelj i pjevač Elton John nazvao je "fašistima i budalama" one koji stigmatiziraju oboljele od AIDS-a i pozvao je vlade da ne smanjuju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika