14.12.2006. / 13:07

Autor: Ana Kirin

BiH

U SAD-u uhićeno 26 pripadnika Vojske Republike Srpske

Svi uhićeni terete se da su prešutjeli svoju vojnu prošlost, kad su, kao izbjeglice, stigli u SAD. Prema izvještajima američkih medija, svi oni se dovode u vezu sa srebreničkim masakrom

Američke vlasti uhitile su 26, a ne 19 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, kako se prvobitno vjerovalo, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH banjalučkim "Nezavisnim novinama". Svi uhićeni terete se da su prešutjeli svoju vojnu prošlost, kad su, kao izbjeglice, stigli u SAD. Prema izvještajima američkih medija, svi oni se dovode u vezu sa srebreničkim masakrom.

Vlastima BiH do sada je službeno potvrđeno samo jedno uhićenje u američkoj saveznoj državi Wisconsin, dok su obitelji trojice Srba iz države Ilinois prijavile bosanskohercegovačkom konzulatu u Chicagu da su ih američke imigracijske vlasti uhitile pod istim optužbama. "Pored toga, raspolažemo neslužbenim podatcima da su u Sjevernoj Karolini uhićena još četvorica, a na Floridi 18 ", izjavio je Nebojša Regoje, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prema američkim zakonima, svi uhićeni mogli bi biti deportirani u BiH, a pred sudom se suočavaju s maksimalnom kaznom od pet godina zatvora zbog prijevare imigracijskih vlasti. Prema izvorima bliskim srpskoj dijaspori, većina uhićenih na Floridi su izbjeglice s područja Zenice i Vozuće. Za sada su poznata imena samo dvojice uhićenih - Neđo Ikonić iz Milwokeeja i Strahinja Krsmanović iz Floride.

Odvjetnik Neđe Ikonića, Nebojša Kostić, tvrdi da američke vlasti tragaju za 600, a moguće i više bivših pripadnika Vojske RS, koji se dovode u vezu sa srebreničkim masakrom. ''Uhićenja će se sigurno nastaviti jer američko ministarstvo za unutarnju sigurnost još provjerava svoje baze podataka o svima koji su uselili u SAD kao izbjeglice. Koriste se popisima koje im je Haag dostavio, a koji su još 1997. godine zaplijenjeni u arhivama Vojske RS. Riječ je o popisu na kojem se nalazi 17.000 pripadnika Drinskog korpusa VRS i 2.000 iz specijalnih jedinica", izjavio je Kostić "Nezavisnim novinama".

Vlasti RS prošle su godine došle do imena od oko 20.000 vojnika i policajaca, čije jedinice su, u vrijeme masakra, bile angažirane na području Srebrenice. Strahinja Krsmanović, jedan od uhićenih, nalazi se na popisu koji je 2005. godine sastavila Radna grupa za Srebrenicu na temelju popisa koje im je dostavila vojska.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika