14.12.2006. / 14:40

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Nema povrede etičkog kodeksa

Niti u najavi niti u plasiranju informacije nije bilo elemenata jednostranosti jer je vijest stavljena u određeni kontekst, a maksimalno se poštovalo i pravilo "druge strane".

U emisji ”Post scriptum" i ”Dnevniku” novinari Danko Družijanić, Goran Rotim i Petar Štefanić svojim uredničkim postupcima i emitiranjem snimke izjave predsjednika Stjepana Mesića nisu povrijedili odredbe Etičkog kodeksa HRT-a, stoji u mišljenju Etičkog povjerenstva HRT-a.

Na temelju svega iznesenoga, danih odgovora i dodatnih obrazloženja na postavljena pitanja članova Etičkog povjerenstva, nakon detaljne i opširne rasprave, uvažavajući činjenicu da ni u jednom trenutku, ni od koga nije dovedena u pitanje potreba objave Mesićeve izjave iz vremena kada nije bio Predsjednik RH, Etičko povjerenstvo HRT-a utvrdilo je kako su objavljeni prilozi napravljeni u skladu s profesionalnim standardima i načelima.

Objavljene informacije u emisijama HTV-a bile su provjerene iz više izvora, naveden je njihov izvor i nije bilo senzacionalističkog pristupa u izvještavanju. Urednici navedenih emisija koristili su svoje novinarske i uredničke ovlasti i pravo na samostalnost u procjeni osjetljivosti teme i autentičnosti snimke i zaključili da se ne radi o montiranoj odnosno lažnoj snimci ili izmišljenoj informaciji, te su dali prednost njenoj pravodobnoj objavi. Niti u najavi niti u plasiranju informacije nije bilo elemenata jednostranosti jer je vijest stavljena u određeni kontekst, a maksimalno se poštovalo i pravilo "druge strane". Temeljem utvrđenoga, nije bilo povrede Etičkog kodeksa.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika