14.12.2006. / 15:37

Autor: Nina Tomljanović

LOS ANGELES

Zatražena istraga o narkoskandalu u konzulatu

Nakon što je 2005. Bernard Barišić, suprug službenice hrvatskog konzulata u Los Angelesu Božice Barišić uhićen zbog krijumčarenja droge u diplomatskom automobilu, predsjednik RH Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader zatražili su od Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija istragu vezanu za taj skandal. Ministrica Kolinda Grabar-Kitarović navodno je o cijelom slučaju obaviještena tek krajem listopada ove godine. Službenica Barišić koja se hvalila prijateljstvom s Biancom Matković, predstojnicom ureda i najbližom suradnicom premijera Ive Sanadera, dvije je godine tajila uhićenje svog muža Brenarda u automobilu s diplomatskim tablicama. Ministarstvo je odlučilo da će Božica Barišić biti povučena iz konzulata iako se dan nakon izbijanja skandala u medijima tvrdilo kako nije povrijedila službenu dužnost, te da nema razloga za njezino povlačenje. Ministrica je u neslužbenom razgovoru za Novi list potvrdila da je državnog tajnika Gordana Bakotu o uhićenju izvijestila tadašnja konzulica Sanja Bujas-Juraga, dok ministarstvo tvrdi da o skandalu nije znalo za Barišića.

Dvoje mladih djelatnika Sandra i Marko Gašpar nakon objavljene priče o narkoskandalu i mobbingu u hrvatskom konzulatu u Los Angelesu, povučeni su iz službe u konzulatu kada je Marko generalnom konzulu poslao dopis kojim upozorava na nepravilnosti u radu Konzulata o kojima ovih dana čitamo. Proglasili su ga problematičnom osobom samo zato što je ukazao na dilere droge u diplomaciji, pa žele na njegovom slučaju napraviti primjer za sve druge koji žele iznijeti istinu. Krimen ovog mladog bračnog para jest, prema navodima Gašparevog svjedočenja na Službeničkom sudu, što je odbio nemoralnu ponudu konzula Ante Barbir da Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija podnese prijavu protiv savjetnika za konzularne poslove Damira Tomke, čiji posao je trebao preuzeti. Gašpar smatra "kako su mediji, nažalost posljednja crta obrane od ove vrste korupcije koja svakim danom sve više nagriza našu državu, koju smo teško dobili kako bi služila nekolicini".




Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika