14.12.2006. / 18:05

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

Ukinute presude za Ovčaru

Optuženici ma je produljen pritvor da daljnje odluke suda

Vrhovni sud Srbije uvažio je žalbe i tužitelja i branjenika optuženih za ratni zločin nad zarobljenicima počinjene u studenome 1991. godine na poljoprivrednom dobru "Ovčari" kod Vukovara. Na Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu sudilo se 14-orici optuženika od kojih su dvojica oslobođeni krivnje, a ostali osuđeni. U priopćenju se navodi da "prvostupanjska presuda u osuđujućem i oslobađajućem dijelu sadrži bitne povrede odredaba kaznenog postupka zbog kojih Vrhovni sud kao drugostupanjski nije mogao ispitati da li je činjenično stanje u presudi pravilno i potpuno utvrđeno".

Prvostupanjskom presudom je donesenom 12. prosinca 2005. na maksimalne zatvorske kazne od po 20 godina osuđeni su zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara Miroljub Vujović, njegov zamjenik Stanko Vujanović, zapovjednik dobrovoljačke postrojbe "Leva Supoderica" Milan Lančužanin i pripadnici teritorijalne obrane Predrag Milojević, Predrag Dragović, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Ivan Atanasijević. Na manje zatvorske kazne od 15 godina osuđeni su Vujo Zlatar, Milan Vojinović i Jovica Perić, a na 12 godina Predrag Madžarac. Nada Kalaba je osuđena na devet godina, a Goran Mugoša na pet godina zatvora. Od optužbi su oslobođeni Marko Ljuboja i Slobodan Katić.

Optuženici ma je produljen pritvor da daljnje odluke suda. Tužitelj u ovome predmetu se žalio Vrhovnom sudu na visinu kazni, tražeći za sve optužene kaznu od 20 godina, te na oslobađajući presudu dvojice optuženih. Tek po prijemu presude Vrhovnog suda stranke u postupku, kao i javnost, saznati će preciznije koji su razlozi za ukidanje prvostupanjske presude specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu.

Vezane vijesti

Dvadeset godina od masakra na Ovčari

Dvadeset godina od masakra na Ovčari

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja, te polaganjem ruža na mjesto masovne grobnice, obilježena je 20. obljetnica ubojstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika