15.12.2006. / 09:53

Autor: Ana Kirin

SRBIJA

Reakcije na ukidanje presuda za Ovčaru

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će Tužiteljstvo učiniti sve da se zadovolji pravda za žrtve i počinitelji zločina osude

Odluka Vrhovnog suda Srbije o ukidanju prvostupanjske presude u predmetu Ovčara izazvala je u Srbiji negativne reakcije. Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da su u Tužiteljstvu "neugodno" iznenađeni odlukom Vrhovnog suda o ukidanju presude i vraćanju na početak suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari. U izjavi za javnost on je dodao da će Tužiteljstvo učiniti sve da se zadovolji pravda za žrtve i počinitelji zločina osude. "Kao Tužiteljstvo za ratne zločine učinit ćemo sve u procesno-pravnom smislu da istina o onome što se dogodilo na Ovčari dobije epilog i u sudskoj odluci i da se zadovolji pravda za žrtve. Tamo je pobijeno više od 200 ljudi i netko mora za to odgovarati i mislimo da imamo ljude koji su za to odgovorni. Učinit ćemo sve da oni budu osuđeni", izjavio je Vekarić.

Ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je pratila suđenje u slučaju "Ovčara" kao zastupnica obitelji ubijenih, izjavila je novinarima da ne vidi kakvim se pravnim razlozima rukovodio Vrhovni sud donoseći odluku o ukidanju prvostupanjske presude. Podsjetila je da je Vrhovni sud Srbije ranije ukinuo i presudu za otmicu i likvidaciju 16 muslimana u Sjeverinu, kao i za ubojstvo 19 albanskih civila na Kosovu tijekom NATO-bombardiranja.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je u cijelosti presudu Specijalnog suda za ratne zločine beogradskog Okružnog suda za ubojstva više od 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara 1991. godine. Vrhovni sud je u četvrtak priopćio da su uvažene žalbe branitelja nekih optuženika kao i tužitelja i vratio predmet na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu. Prema tom priopćenju ukidaju se dijelovi presude kojima se neki od optuženih proglašavaju krivima, ali i dio po kojim su neki optuženici oslobođeni krivnje. Tužiteljstvo se žalilo na oslobađajuće presude dvojici optuženika jer je ono na suđenju tražilo najvišu zatvorsku kaznu za sve optužene.

Vrhovni sud je odluku objasnio navodnim povredama Kaznenog zakonika ne iznoseći detalje. Specijalni sud za ratne zločine osudio je prošle godine 14-storicu optuženih a oslobodio dvojicu. Osam okrivljenika osuđeno je na po 20 godina zatvora, trojica na po 15, jedina žena među optuženima na devet, a jedan na pet godina zatvora jer je sud utvrdio da su krivi za ubojstva i mučenja hrvatskih zarobljenika u Vukovaru 1991. godine. To je bila prva presuda za ratne zločine pred beogradskim sudom.

Vezane vijesti

Dvadeset godina od masakra na Ovčari

Dvadeset godina od masakra na Ovčari

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja, te polaganjem ruža na mjesto masovne grobnice, obilježena je 20. obljetnica ubojstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika