15.12.2006. / 12:13

Autor: Ana Kirin

SLUČAJ PETRAČ

Tužiteljstvo zatražilo ponavljanje prve presude

Obrana optuženih u završnim je riječima odbacila USKOK-ove optužbe te navela niz olakotnih okolnosti za svoje branjenike. U petak će završne riječi iznijeti branitelji Hrvoja Petrača a presuda se očekuje u ponedjeljak

Završnim riječima predstavnika tužiteljstva i dijela obrane u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno ponovljeno suđenje za otmicu sina generala Vladimira Zagorca. U petak će završne riječi iznijeti branitelji Hrvoja Petrača a presuda se očekuje u ponedjeljak.

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Dražen Jelinić u završnoj je riječi u četvrtak od suda zatražio da ponovi prvu presudu kojom je Ivica Mateković zbog organiziranja grupe i otmice osuđen na sedam godina, a Hrvoje Petrač na godinu dana zatvora manje. Jelinić je odbacio tvrdnje Ivana Ice Matekovića i Novice Petrača da su akciju organizirali bez znanja njegova oca Hrvoja, kao i izjave obrane da motiv zločina nije bio novac kojega su Petrači imali dovoljno.

Odvjetnik obitelji Zagorac, Krešimir Krsnik dodao je kako smatra da su u sudnici nepotrebno izrečene tvrdnje o Zagorčevom nezakonitom poslovanju, koje nisu bile dio ovog postupka. Mnoge izrečene neistine, kaže, bile su lako provjerljive, poput priče o šifriranom računu u Austriji, s kojih je Zagorac navodno podigao novac nakon smrti Franje Tuđmana. Pojasnio je da je od ulaska Austrije u EU 1998. godine ukinuta mogućnost postojanja šifriranih ili tajnih računa. Osporio je i priču da je general Zagorec odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz Ministarstva odnio torbu s dragim kamenjem koje je kao polog za kupnju oružja ostavio Josef Rotheichner. Krsnik je najavio kaznenu prijavu za davanje lažnog iskaza protiv bivše tajnice generala zagorca, Snježane Šiprak koja je tvrdila da je Zagorec iz MORH-a odnio drgo kamenje. Dodao je da će Zagorac, zbog klevete, podnijeti još niz kaznenih prijava, među ostalima i protiv Ivana Zvonimira Čička, Martina Špegelja i Vedrane Rudan.

Obrana optuženih u završnim je riječima odbacila USKOK-ove optužbe te navela niz olakotnih okolnosti za svoje branjenike. Odvjetnik Ivana Matekovića ustvrdio je kako je riječ o ocu troje djece i branitelju oboljelom od PTSP-a koji se kaje i ispričava zbog otmice, ali i dalje odbacuje da je organizirao skupinu s ciljem organiziranja još nekih otmica.

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika