15.12.2006. / 12:52

Autor: Nacionalova redakcija

ISTRAŽIVANJE

Petinu muškaraca seksualno uznemiravaju na poslu

56% ispitanika, od kojih 41% muškaraca i 59% žena u dobi od 18-39 godina, izjasnilo se da je barem jednom na radnom mjestu bilo žrtvom seksualnog uznemiravanja

Istraživanje Internet portala posao.hr pokazalo je kako je seksualno uznemiravanje problem s kojim se susreću mnogi zaposlenici na radnim mjestima, budući da se više od polovice ispitanika, njih 56% izjasnilo da je barem jednom na radnom mjestu bilo žrtvom seksualnog uznemiravanja. U istraživanju je sudjelovalo 41% muškaraca i 59% žena u dobi od 18-39 godina i najviše ih je bilo iz Zagreba.

Pod seksualnim uznemiravanjem na radnom mjestu misli se na neželjene, učestale verbalne komentare, geste i fizičke kontakte izrazito seksualne prirode koji kod žrtve stvaraju osjećaj nelagode, poniženja i straha. Ono ulazi u domenu seksualne diskriminacije koja ozbiljno utječe na radne uvjete i produktivnost.

Iako se žene najčešće prepoznaju kao žrtve seksualnog uznemiravanja, istraživanje je pokazalo da više od petine ispitanika smatra da su žrtve seksualnog uznemiravanja muškarci. Njih 17% smatra da su muškarci i žene podjednako žrtve seksualnog uznemiravanja, a 62% ispitanika smatra da su žrtve žene.

Zabrinjavajući je rezultat istraživanja koji je pokazao da je 46% ispitanika svjedočilo seksualnom uznemiravanju u tvrtki u kojoj su radili ili rade. Seksualno uznemiravanje na radnom mjestu najčešće se događa u odnosima gdje je izražen nesrazmjer između položaja u radnoj okolini.

Osobe koje se susreću sa seksualnim uznemiravanjem na radnom mjestu najčešće su izložene: nepristojnim šalama i dobacivanju(30%), neželjenim fizičkim kontaktima (27%), neželjenim seksualnim komentarima (22%), prijetnjama i ucjenama ukoliko ne pristanu na seksualni odnos (8%) te uznemirujućim telefonskim pozivima, sms ili e-mail porukama (2%).

Žrtve seksualnog uznemiravanja osjećaju se uplašeno, nelagodno i pod pritiskom. Seksualno unemiravanje je problem koji ulazi u domenu ljudskih prava budući da se događa u situacijama kad jedna osoba ima moć nad drugom, a žrtva je često previše preplašena da bi prijavila nasilnika.

Vezane vijesti

'CIA-ini snagatori zlostavljali su mog klijenta'

'CIA-ini snagatori zlostavljali su mog klijenta'

Pentagon je objavio izjave sa saslušanja o 11. rujnu koje su u subotu u Guantanamu bile cenzurirane za vrijeme govora jer su se ticale mučenja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika