15.05.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

SVIJET

SMRTNOM KAZNOM PROTIV SARS-A


Kina je zaprijetila smrtnom kaznom ili doživotnim zatvorom svakome tko ne poštuje karantenu s namjerom širenja virusa SARS. Kineski Vrhovni sud i državni odvjetnik takve su kazne odredili strogim tumačenjem zakona o zaraznim bolestima sa svrhom suzbijanja epidemije. Ovom potezu prethodilo je službeno upozorenje kako će biti kažnjen svatko tko zataji informaciju o širenju bolesti. U četvrtak su pekinške vlasti objavile četiri nove žrtve i još 52 slučaja zaraze, čime se broj umrlih od SARS-a u Kini popeo na 271. Kineska novinska agencija Xinhua izvještava o povišenju i ostalih kazni vezanih uz SARS. Tako da službenicima koji iz nehaja dopuste širenje bolesti prijeti kazna od tri godine zatvora, jednako kao i osobama koje nasilno sprječavaju zdravstvene djelatnike, a onima koji prodaju lažne lijekove od 15 godina do doživotnog zatvora.
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je takve mjere drakonskim i kontraproduktivnim uz bojazan da bi rezultat toga mogao biti izbjegavanje odlaska novooboljelih na liječenje. Organizacije koje se bave ljudskim pravima napominju kako te mjere nije odobrio kineski parlament i kako krše ljudska prava.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika