15.12.2006. / 15:34

Autor: Marijana Zrinjski

ZDRAV ŽIVOT

Visokoproteinske dijete uzrokuju rak?

Dr. Dimitrios Trichopoulos profesor koji predaje prevenciju tumora na Harvardu nedavno je u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, objavio studiju u kojoj stoji da visokoproteinske dijete povećavaju mogućnost nastanka zloćudnih tumora. Prema članku Washington Posta, istraživanjem na 22, 944 tisuća odraslih osoba koje su bile na dijeti otkriveno je da dijete s malo ugljikohidrata i visokim proteinima povećavaju smrtnost. Usprkos tom otkriću Trichopoulos i znanstvenici koji su sudjelovali na ovom istraživanju, još ne žele preporučivati nisko proteinsku dijetu u svrhu smanjivanja rizika od tumora i produljenja života jer postoje neke druge kontradiktorne studije.

Ovo nije prvi puta da stručnjaci govore protiv visokoproteinskih dijeta. American Heart Association nutrition committee (AHA) još prije nekoliko godina upozorilo je da veoma popularne visokoproteinske dijete mogu biti štetne za opće zdravstveno stanje. Naime, prema proteinskim dijetama čovjek može jesti sve vrste proteina, ali da istovremeno iz prehrane eliminira ugljikohidrate. Alice Lichtenstein, profesorica nutricionizma na Tufts Univerzitetu kazala je kako je problem kod takvih dijeta je što ljudi jedu više zasićenih masti i kolesterola, a istovremeno uzimaju vrlo malo vitamina, minerala, ugljikohidrata koji su esencijalni kod zdrave prehrane. Profesorica Alice tvrdi da proteinske dijete sa sobom nose i veliki rizik od pojave srčanih bolesti te problema sa bubrezima, kostima i jetrom.

Zagovaratelji visokoproteinskih dijeta naglašavaju da se glavni cilj dijete, gubitak težine, ovom metodom postiže. No znanstvenici ističu da proteinske dijete ne smanjuju nivo inzulina (koji se kasnije ako nepotrošen sprema kao masno tkivo) već ga samo potiskuju što znači da je održavanje postignute težine, čak i da osoba smršavi, iznimno teško.

Vezane vijesti

Vanzemaljci nisu 'mali zeleni'

Vanzemaljci nisu 'mali zeleni'

Bugarsko američki astrofizičar Dimitar Sasselov tvrdi kako postoji život u svemiru, ali dodaje kako je on drugačije strukture, nego nama poznate pa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika