16.12.2006. / 10:32

Autor: Ana Kirin

ZRAKOPLOVSTVO

Probni let nevidljivog borbenog zrakoplova

Nevidljivi, višenamjenski F-35, najsnažniji je jednomotorni lovački avion u povijesti

Novi višenamjenski nevidljivi borbeni zrakoplov F-35 Lightning II, koji bi trebao zamijeniti veći dio flote ratnog zrakoplovstva SAD-a i još osam zemalja Zapada, u petak je uspješno izveo svoj prvi probni let. Time je započet najsveobuhvatniji program testiranja u povijesti zrakoplovstva koji bi trebao trajati 12.000 sati. Prvi F-35 Lightning II poletio je s uzletišta pogona tvrke Lockheed kod Forth Wortha u Teksasu, uspinjući se do visine od 4.500 metara u pratnji dva lovca F-16 i jednoga F/A-18, koji su osiguravali i fotografirali prvi let. Nevidljivi, višenamjenski F-35, najsnažniji je jednomotorni lovački avion u povijesti, a predviđen je da u svojim različitim varijantama zamjeni standardni lovac F-16, mornarički F/A-18 Hornet, britanski Harrier s vertikalnim uzlijetanjem i lovac tenkova A-10.

"Prvi let F 35 Lightning II je povijesni trenutak, jer po prvi puta vidimo zoru jednog zrakoplova sa značajkama pete generacije - napredni sustav nevidljivosti za radare, okretnost lovca, senzorsku objedinjenost i jako unaprijeđene mogućnosti podrške - sve uklopljeno u dostupnom paketu", kazao je Ralph Heath, predsjednik Lockheed Martin Aeronautics Co.

Trenutačno se razvijaju tri inačice zrakoplova F-35: za konvencionalno polijetanje i slijetanje sa standardnih uzletišta (CTOL), za kratko polijetanje i slijetanja s manjih brodova ili priručnih uzletišta u blizini bojišnice (STOL), te varijanta za nosače aviona s katapultiranjem. U razvoju F-35 sudjelovali su SAD i osam međunarodnih partnera. Svi rodovi vojske SAD i Velike Britanije trebali bi preuzeti ukupno 2.581 zrakoplov. Italija, Nizozemska, Turska, Kanada, Australija, Danska i Norveška, koje su partneri u programu trebali bi naručiti daljnjih 700 zrakoplova. Prodaja F-35 na svjetskom tržištu trebala bi konačni broj proizvedenih primjeraka približiti brojci od 4.500, predviđaju u Lockheed Martinu.

Vezane vijesti

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Spasilačke službe nisu pronašle ni jednu preživjelu osobu iz nigerijskog putničkog zrakoplova sa 153 putnika koji se u nedjelju srušio na stambenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika