16.12.2006. / 12:45

Autor: Ana Kirin

ZERP

Sabor prihvatio aktivaciju ZERP do 1. siječnja 2008.

Ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarević kazala je da Vlada ostaje kod svoje formulacije da se ZERP primijeni najkasnije do 1. siječnja 2008. godine, što podrazumijeva i da se može primijeniti i ranije.

Hrvatski sabor u petak je odlučio da će se Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas za države članice Europska unije primijeniti najkasnije 1. siječnja 2008. godine. Za taj Vladin prijedlog glasovalo je 87 zastupnika, a 18 ih je bilo protiv. Prihvaćene su i izmijene Zakona o nadzoru državne granice, koji sada omogućuje da hrvatski ribari ulaze u ZERP bez obavljanja carinske kontrole ako se u roku od 36 sati vrate u svoju matičnu ili drugu hrvatsku luku.

Amandman SDP-a da se ekološki dio ZERP-a aktivira odmah, a ribolovni 1. srpnja 2007. je odbačen, kao i HSLS-ov amandman da se ZERP u cijelosti aktivira od 1. srpnja 2007. godine. Ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarević kazala je da Vlada ostaje kod svoje formulacije da se ZERP primijeni najkasnije do 1. siječnja 2008. godine, što podrazumijeva i da se može primijeniti i ranije. Sabor je prihvatio zaključak HNS-a kojim se Vladu obvezuje da osigura dodatna financijska sredstva za obnovu ribarske flote, gradnju ribarskih luka i veletržnica te druge mehanizme za primjenu ZERP-a. Saborska većina odbila je prijedlog HSP-a da Hrvatska odmah proglasi isključivi gospodarski pojas te zajednički prijedlog SDP-a i HSS-a da se ZERP aktivira odmah i za članice EU.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika