16.12.2006. / 13:20

Autor: Ana Kirin

PALESTINA

Abas najavio nove izbore

Palestinski predsjednik i vođa Fataha Mahmud Abas objavio je subotu u Ramallahu da će uskoro raspisati prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore. U svom govoru u palestinskom parlamentu Abas je opovrgnuo postojanje urote za ubojstvo vođe Hamasa i palestinskog premijera Ismaila Hanije, kojeg je uz to optužio za krijumčarenje novca. Odgovornost za sukobe u protekla dva dana, koji su Palestinu doveli do ruba građanskog rata, Abas je prebacio na Hamas. Ponovio je ipak potrebu stvaranja vlade jednistva te zatražio smirivanje situacije. Izjavio je da će učiniti sve kako bi spasio Palestince od građanskog rata, a raspisivanje novih izbora izlaz je iz krize koja traje već mjesecima.  Hamas nove izbore odbacuje i Abasov potez naziva udarom na svoju vladu.
Palestinske snage sigurnosti patroliraju ulicama Gaze i Ramallaha zbog sukoba između Hamasa i Fataha. Ti sukobi počeli su nakon što je Hamas objavio da zna tko stoji iza oružanog napada na Ismaila Haniju, izvedenog u četvrtak. Egipatski diplomati smješteni u Gazi nastoje smanjiti tenzije između dviju palestinskih strana čiji su odnosi na najnižoj razini u proteklih deset godina.

Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika