18.12.2006. / 12:53

Autor: Stjepan Marković

SLOVENIJA

Janša osniva vijeće za Balkan

Broj glasnih i tihih saveznika Srbije stalno raste tvrdi Šuklje

Slovenska vlada premijera Janeza Janše namjerava osnovati strateško vijeće za Balkan, izjavio je bivši slovenski diplomat Borut Šuklje za mariborski list "Večer". Slovenija će preuzeti predsjedavane Europskom unijom u prvoj polovici 2008. godine, a među prioritet je navela širenje integracija.

Šuklje je bio istaknuti političar, parlamentarni zastupnik i šef kabineta Janeza Drnovšeka u vrijeme kad je on bio premijer, te ministar unutarnjih poslova, a kasnije prvi slovenski veleposlanik u Beogradu.

Za situaciju na Kosovu Šuklje je rekao: "Priština će morati sniziti očekivanja ljudi i reći im da Kosovo neće steći samostalnost sutra ili u siječnju iduće godine" i dodao da je srbijanska diplomacija u vezi sa statusom Kosova u EU u zadnje vrijeme polučila neke uspjehe. "Italija je nakon Koštuničina posjeta Prodiju počela oko sebe okupljati srednjoeuropske istomišljenike koji bolje poznaju balkanski prostor, kako bi skupa naši neko rješenje za zapadni Balkan. Broj glasnih i tihih saveznika Srbije stalno raste", tvrdi Šuklje u razgovoru za mariborski dnevni list 'Večer'.

Janša namjerava osnovati vijeće koje bi se bavilo Balkanom "kao jednim od najtežih problema EU-a" jer bi se EU kojoj se povećava utjecaj u regiji mogla imati ključnu ulogu u rješavanju problema. Od Slovenije se ne očekuje da pokreće inicijative o sporovima na bliskom Istoku, ali bi od nje jamačno bilo moguće očekivati neke prave prijedloge za sređivanje prilika na Balkanu, rekao je Šuklje koji nakon se povlačenja iz politike bavi političkim konzaltingom.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika