Objavljeno u Nacionalu br. 579, 2006-12-19

Autor: Eduard Šoštarić

SKANDALOZNA POLITIZACIJA U MORHU-U

Generalska desnica ponižena na partyju MORH-a

Ministar Rončević na godišnji prijem nije pozvao 18 pripadnika Generalskog zbora, udruge koja se odbila svrstati uz HDZ

POSLJEDNJI DOGAĐAJ kulminacija je razlaza među bivšim suborcima i politizacije visokih časnika HV-aPOSLJEDNJI DOGAĐAJ kulminacija je razlaza među bivšim suborcima i politizacije visokih časnika HV-aMinistar obrane Berislav Rončević, prigodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, pozvao je 18. prosinca 2006. u 13 sati na svečani domjenak, između ostalih, pričuvne i umirovljene generale članove nedavno osnovanog HDZ-ova Savjeta za promicanje istine o Domovinskom ratu dok pozivnice nisu bile upućene osamnaestorici generala okupljenih u udruzi Generalski zbor na čelu koje je Marinko Krešić, udruge koja se nije htjela stranački vezati uz HDZ niti njegovu politiku već je ostala na političkoj desnici.

Pozivnice za božićni domjenak pričuvni generali HV-a okupljeni oko HDZ-a dobili su još prije sedam dana redovnom poštom dok je isti poziv izostao za sve druge. Nacional doznaje kako je generale okupljene u Generalskom zboru pozvao samo načelnik Glavnog stožera HV-a Josip Lucić i to na otvaranje izložbe fotografija iz mirovnih misija uz prigodni koktel 18. prosinca u 11 sati u vojarni Črnomerec dok na domjenak ministra obrane, dva sata kasnije, nisu bili pozvani.
Koliko je situacija tog dana bila apsurdna govori i podatak da je Josip Lucić ostao neugodno iznenađen nakon koktela na Črnomercu kad je shvatio da generali Marinko Krešić, Ljubo Ćesić Rojs i ostali iz udruge Generalski zbor nisu pozvani kod ministra Rončevića. Njih dvojica su se do MORH-a odvezli osobnim automobilom samo da odvezu svog suborca generala Rahima Ademija koji je pozivnicu dobio prije desetak dana.


Zanimljivo, 18. prosinca u jutarnjim satima, na faksove svih uprava u MORH-u poslan je dopis pod oznakom “ŽURNO” gdje stoji da se na domjenak ministra obrane pozivaju svi aktivni i umirovljeni pričuvni generali što će očito biti izlika da se kaže kako su zapravo svi bili pozvani, ali bio je problem s poštom. Sve to govori da je došlo do potpunog razlaza nekadašnjih suboraca i velike politizacije visokih časnika HV-a. Inače, uobičajeno je da se na godišnji prijem kod ministra obrane pozivaju svi umirovljeni pričuvni generali HV-a, jer to nije nikakav stranački domjenak već domjenak institucije Ministarstva obrane, ali HDZ-ov ministar ove je godine odlučio na njega pozvati lojalne i odane generale koji su se odlučili vezatiNAČELNIK Glavnog stožera Josip Lucić pozvao je inkriminirane generale na koktel dva sata prije domjenka u MORH-uNAČELNIK Glavnog stožera Josip Lucić pozvao je inkriminirane generale na koktel dva sata prije domjenka u MORH-u isključivo uz njegovu stranku što je zapravo presedan u bilo kojoj članici NATO saveza i EU.

Depolitiziranost vojske jedno je od temeljnih načela modernih država i sve do jučer Hrvatska je bila na dobrom putu. HDZ je na ovaj način bacio rukavicu u lice NATO savezu koji će zasigurno oštro reagirati na najnovije trendove u Hrvatskoj.
Nije tajna da “generalski zbor” čine umirovljeni generali HV-a okupljeni oko novoformirane desnice Ivića Pašalića koja oštro napada sadašnju HDZ-ovu vladu i predsjednika Republike Stipu Mesića, ali to nije razlog da se božićni domjenak ministra obrane pretvori u okupljanje samo podobnih pričuvnih generala HV-a, jer MORH nije stranačka institucija kao što se i Domovinski rat ne može smatrati zaslugom isključivo HDZ-a.

Odluka da se na domjenak ministra obrane Berislava Rončevića pozovu točno određeni pojedinci nije njegova samostalna odluka već odluka vrha HDZ-a za koju je znao i predsjednik Mesić kao vrhovni zapovjednik oružani snaga. Državni vrh Republike Hrvatske i na ovaj način nastoji ignorirati svaki pokušaj pojavljivanja političke desnice u javnosti, pa i onda kad je to posve normalno, na tradicionalnim božićnim okupljanjima najviših vojnih časnika, dakle događaju s kojim politika ne bi smjela imati nikakve veze.

Pored toga, Sanader i Mesić su uvjereni kako su upravo pričuvni generali na političkoj desnici usko vezani uz grupaciju koja stoji iza objavljivanja video snimki na kojima se mogu čuti proustaški govori i pjesme iz usta sadašnjih najviših državnih dužnosnika snimljeni početkom 90-ih. Još nekoliko umirovljenih generala i brigadira potvrdilo je kako visoki časnici nikada nisu bili snažnije podijeljeni. Vjerojatno je posljednji događaj kulminacija višegodišnjih podjela još od vremena kad se dio umirovljenih generala nije htio nalaziti u društvu državnih dužnosnika prigodom obilježavanja državnih blagdana. Ipak, sve ovo što se danas događa u generalskoj populaciji potaknuo je Ante Kotromanović, nekadašnji zapovjednik IV. gardijske brigade, koji je promoviran u čelnika SDP-ova savjeta za branitelje.

To je bio okidač najoštrijih podjela među visokim časnicima dosad, jer se posve otvoreno krenulo u međustranačke TREĆI BLOK GENERALA Marinko Krešić i Ljubo Ćesić, s ostalim članovima udruge Generalski zbor svrstali su se uz Pašalićevu inicijativu i oštro napadaju državni vrhTREĆI BLOK GENERALA Marinko Krešić i Ljubo Ćesić, s ostalim članovima udruge Generalski zbor svrstali su se uz Pašalićevu inicijativu i oštro napadaju državni vrhobračune za političko aktiviranje umirovljenih visokih vojnih dužnosnika. Kotromanović je odlučio u SDP učlaniti istaknute ratne zapovjednike, koji imaju ugled u mjestima gdje žive. Posljednjih tjedana krenuo je na turneju po Hrvatskoj i obišao Županju, Sisak, Dubrovnik, Šibenik, Sinj i organizirao braniteljske savjete. Tako je u Šibeniku u jednom danu SDP-u pristupilo 30 članova, a savjet vodi Stipe Perin, bivši zapovjednik specijalaca. U svemu ga podržava i Račan, koji je prihvatio da će, pobijedi li SDP na idućim parlamentarnim izborima, revidirati popis branitelja. Najavljeno je ukidanje neborbenog sektora i smanjenje broja branitelja sa sadašnjih pola milijuna na približno 337.000. U opoziciji su uvjereni da Sanader računa na generale koji posluju s državom ili javnim poduzećima, poput Miljenka Crnjca, koji ima tvrtku za razminiranje i poslove dobiva od države. Milenko Filipović vodi osiguranje Ine, dok se Ante Roso bavi gradnjom tunela, a i taj posao plaća se iz državnog proračuna. Damir Krstičević je član Uprave MSAN grupe, koja za milijunske svote prodaje kompjutore Vladi i državnim institucijama, Đuro Dečak u Nadzornom odboru Ine prima visoku mjesečnu naknadu, a Krešimir Ćosić je saborski zastupnik HDZ-a. Na nedavnu obljetnicu smrti Franje Tuđmana, Pašalićev Hrvatski blok organizirao je skup u KD Vatroslava Lisinskog “Državno okupljanje”.

Na skupu pod motom “Jedino Hrvatska” usvojena je izjava o nastupu na parlamentarnim izborima 2007. Do sada je osam manjih stranaka, uz Hrvatski blok potvrdilo da će ući u koaliciju, a među njima su HČSP, HKDU, Hrvatski proljećari.
Na skupu u Lisinkom bio je i generalski zbor na čelu s Marinkom Krešićem, pa je time potpuno zaokružena hrvatska politička scena s tri podijeljena bloka umirovljenih generala. Za svaku aktualnu vlast sigurno je bolje imati usitnjenu braniteljsku populaciju u više udruga i saveza, pa tako i podijeljeni umirovljeni pričuvni generali neće predstavljati politički problem za bilo koju opciju na vlasti.

Začuđeni šef Stožera
Samo dva sata prije božićnog domjenka Ministarstva obrane, 18. prosinca u 11 sati na zagrebačkom Črnomercu održao se svečani koktel Glavnog stožera HV-a povodom otvaranja izložbe fofografija iz mirovnih misija. Načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić ostao je neugodno iznenađen kada je shvatio da general Marinko Krešić i ostali iz udruge Generalski zbor, koji su bili na koktelu, nisu pozvani na domjenak u MORH. Krešić i Ljubo Ćesić ipak su došli autom do MORH-a, ali samo kako bi dovezli generala Rahima Ademija, koji je pozvan na domjenak.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika