Objavljeno u Nacionalu br. 579, 2006-12-19

Autor: Ante Mihić

NOVA DINAMOVA ZVIJEZDA

Ćorluka, najveće otkriće Hrvatske lige

Hrvatska reprezentacija je u Ćorluki dobila izvrsnog obrambenog igrača, a već danas mnogi ga uspoređuju s Igorom Tudorom

Ćorluka s Dinamom želi ugovor odraditi do kraja, te se nada da će klub konačno ostvariti dobar rezultat i naĆorluka s Dinamom želi ugovor odraditi do kraja, te se nada da će klub konačno ostvariti dobar rezultat i naOni koji ga kritiziraju zamjeraju mu da je njegov najveći problem taj što je spor. Ipak svojim igrama u utakmicama protiv Rusije, Engleske i Izraela te igrama u Hrvatskom nogometnom prvenstvu, nogometaš Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije Vedran Ćorluka pokazao je da je vrlo dobar nogometaš. Iako mu je tek 20 godina, postao je jedan od najvažnijih Dinamovih nogometaša i igrač koji je počeo igrati i u udarnoj postavi hrvatske nogometne reprezentacije. Dok je trenirao Dinamo, Josip Kuže je za njega govorio da je jedan od najboljih europskih stopera, a izbornik Slaven Bilić u njemu vidi izvrsnog bočnog igrača. Prema mišljenju mnogih nogometnih stručnjaka Ćorluka je najveće otkriće ovogodišnje Hrvatske nogometne lige. Malo je poznato da je Ćorluka 1992. kao prognanik iz Dervente došao u Zagreb i da je u početku živio u vrlo teškim uvjetima.


“Kada smo došli u Zagreb, bilo nam je jako teško jer roditelji su bili bez posla, brat i ja smo došli u potpuno novo okruženje i jedina pomoć koju smo imali bila je ona koju nam je omogućila rodbina koja je živjela u gradu”, rekao je Ćorluka. Dvije godine poslije, nakon što su mu se roditelji snašli i zaposlili se te obitelji osigurali normalnije uvjete za život, otac Jozo odlučio ga je upisati u nogometnu selekciju Dinama. Još dok je igrao za kadete Dinama, na treninzima je bio jedan od boljih igrača, a pozivi u mlađe nacionalne selekcije bili su pokazatelj da bi jednog dana mogao postati dobar igrač. Unatoč tome što nije rođen u Zagrebu i što nije imao mnogo prijatelja, nikada na treninzima nije imao problema.

“U početku nisam imao puno prijatelja i jedino moje društvo bili su prijatelji iz škole u Sloboštini, gdje sam živio s roditeljima i bratom. Novac i popularnost nisu me promijenili jer i danas imam iste prijatelje, a kroz život sam naučio da nije sve u novcu te da čovjek treba puno više cijeniti neke druge vrijednosti”, kazao je Ćorluka. Kako je sam rekao, nikada nije razmišljao o tome da odustane od nogometa. Roditelji su ga vozili na utakmice, kupovali mu opremu i na tome im je Ćorluka zahvalan jer su često zbog njegovih treninga i utakmica zapuštali vlastiti posao i obaveze. “Sve što sam postigao omogućili su mi moji roditelji. Otac je više forsirao treninge, a majka Anđa uvijek je govorila kako je škola jednako važna kao i nogomet. Nikada mi nije ništa branila, ali tek nakon što sam odradio školske obaveze mogao sam se posvetiti ostalim stvarima. Mama je bila malo stroža jer je završila pravni fakultet, a i danas želi da upišem pravni fakultet, iako mislim da će to malo pričekati”, rekao je Ćorluka.


Otac često kritizira njegove igre, Ćorluka kaže da je realan i da nikada ne pretjeruje u svojim pohvalama te da su mu kritike mnogo oštrije. Otac je kritizirao i igru Dinama u europskim utakmicama.
“Otac je bio jako razočaran mojom, ali i igrom cijele momčadi. Ne znam koji su uzroci naše loše igre, ali Dinamo je morao igrati bolje, smatram da je Auxerre bio idealna prilika da konačno napravimo dobar europski rezultat. Sve je to iza nas i treba učiniti sve da Dinamo sljedeće sezone ostvari dobar rezultat i u europskim natjecanjima, te da konačno dokažemo da vrijedimo kao pojedinci i kao momčad”, rekao je Ćorluka.

Već drugu sezonu zaredom član je prve Dinamove momčadi, ali prije toga bio je na posudbi u nogometnom klubu Inter izSA SUIGRAČIMA iz Dinama Zoranom Mamićem, Lukom Modrićem i Eduardom da Silvom na Extra Fashion buvljaku koji je održan u humanitarne svrheSA SUIGRAČIMA iz Dinama Zoranom Mamićem, Lukom Modrićem i Eduardom da Silvom na Extra Fashion buvljaku koji je održan u humanitarne svrhe Zaprešića. Za to razdoblje kaže da mu je najbolje iskustvo u životu. “Svakom mladom igraču bih preporučio da ako ne igra u matičnom klubu ode na posudbu jer će dobiti priliku da igra, a samo kroz utakmice igrač može napredovati. Ja sam imao sreću da sam bio u Interu kada smo imali dobre rezultate i kada je atmosfera bila jako dobra. Mislim da sam odigrao dobru sezonu, a najbolji pokazatelj tome je moj povratak u Maksimir. Koliko je posudba pozitivna stvar pokazuje i primjer Luke Modrića, koji je također bio na posudbi, a danas je jedan od najboljih mladih nogometaša u Europi”, rekao je Ćorluka.
Mnogi mu govore da bi trebao više raditi na svojoj eksplozivnosti i brzini. Ipak on se ne slaže s time i smatra da ga ni u jednoj utakmici nitko nije pretrčao. Ćorluka kaže da je njegov problem u tome što trči na petama, a ne na prstima pa zbog toga na terenu djeluje sporo. Svjestan je da treba puno raditi kako bi ispravio taj nedostatak, ali smatra da je propust napravljen u mladosti, kada je još više mogao utjecati na svoju brzinu i eksplozivnost. Proteklu sezonu u Dinamu i mladoj reprezentaciji igrao je na poziciji srednjeg braniča i njegove igre bile su jako dobre, ali ipak Bilić vjeruje da Ćorluka može jednako dobro odigrati i na poziciji bočnog igrača, na kojoj je igrao posljednje tri utakmice reprezentacije. Upravo je Bilić prvi pozvao Ćorluku u mladu reprezentaciju, ali i u seniorsku, čime je pokazao da u njega ima veliko povjerenje.
“Uz Josipa Kužea, Slavena Bilića smatram najboljim trenerom koji me je trenirao. Vjerovao mi je u mladoj reprezentaciji, dao mi je priliku i u A selekciji, a meni je raslo samopouzdanje i odigrao sam nekoliko dobrih utakmica. Isto tako znam da će doći vrijeme kada će se zaredati i lošije utakmice i kada moja forma neće biti na ovoj razini, ali se nadam da će i tada momčad postizati dobre rezultate, te da će i navijači i stručni stožer i tada biti uz mene”, kazao je Ćorluka. Rekao je da u reprezentaciji nema nikakvih pritisaka te da je Bilić uvođenjem mladih igrača pokazao svoju hrabrost, a da je atmosfera u momčadi svaki dan sve bolja. U posljednje vrijeme Ćorluka se našao u središtu zbivanja zbog toga što odlazi u klubove u kojima se svira narodna glazba, a navijači Dinama predbacili su Ćorluki i suigračima da pobjede ne bi trebali slaviti na takvim mjetstima. “Iako sam ja možda premlad da komentiram tu situaciju, siguran sam da je upravo Srni, Balabanu i Oliću najteže. Što se tiče mojih izlazaka, to ne bih previše komentirao, istina je da sam nekoliko puta sa suigračima bio u Lake Cityju, ali nisam od onih koji će svaki dan otići slušati narodnu glazbu. Vjerujte mi, ja izlazim samo nakon utakmice, a na terenu ću uvijek davati maksimum”, rekao je Ćorluka.

Dok je u reprezentaciji atmosfera nakon pobjeda nad Engleskom, Andorom i Izraelom jako dobra, u Dinamu je situacija drukčija. Unatoč dobrim rezultatima u Hrvatskoj nogometnoj ligi i činjenici da Dinamo ima čak tri reprezentativca te da zauzima prvo mjesto na ljestvici, Dinamo je smijenio trenera Kužea te je na njegovo mjesto došao Branko Ivanković. Dok su navijači i igrači u potpunosti davali podršku Kužeu, neki mediji su smatrali da Dinamo ne zaslužuje takvog trenera, i nakon raznih pritisaka Kuže je ipak napustio klub. “Josipa Kužea sam gledao samo kroz treninge i o njemu kao treneru mogu reći sve najbolje. Njegov privatni život me ne zanima i doista nisam osoba koja može bilo što reći o njegovim kockarskim dugovima ili o njegovoj prošlosti. Poput svih ostalih o svemu sam saznao putem medija. Smjena trenera nije narušila atmosferu u momčadi, a Dinamo je i s Ivankovićem nastavio svoju dominaciju u hrvatskom prvenstvu”, rekao je Ćorluka.

DA SILVA, ĆORLUKA I PETRIĆ nezamjenjivi su igrači u hrvatskoj reprezentacijiDA SILVA, ĆORLUKA I PETRIĆ nezamjenjivi su igrači u hrvatskoj reprezentacijiIako su ga mnogi povezivali sa Zdravkom Mamićem u čijoj je agenciji većina Dinamovih nogometaša, Ćorluka još nema menadžera. Ugovor s Dinamom traje mu do 2010. i želi do isteka ugovora igrati u Dinamu, ali pod uvjetom da Dinamo postane klub s dobrim europskim rezultatima. “Nemam menadžera i ne znam mnogo o svojim navodnim transferima. Želim u klubu ostati do isteka mog ugovora i nadam se da će u iduće četiri godine Dinamo osim u Hrvatskoj početi ostvarivati dobre rezultate i u europskim utakmicama”, rekao je Ćorluka. Poseban je i po tome što mu je vjera bitna u karijeri. Prema njegovim riječima vjera mu pomaže i smiruje ga kad mu je teško. Redovito ide na nedjeljne mise jer u molitvi pronalazi snagu da bude bolji čovjek. Vjeruje da je upravo smirenost koju mu je dala vjera jedan od razloga zbog čega nije imao težih ozljeda u karijeri, pa iako ih se boji, zna da su one sastavni dio sporta.

Igrač za više pozicija
Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić rekao je da Vedran Ćorluka može igrati na više pozicija u momčadi te da ga očekuje velika nogometna karijera u nekom od vodećih europskih klubova.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika