19.12.2006. / 10:35

Autor: Martina Zeković

BiH

Priprema atentata na premijera RS

Atentator bi trebao biti Sretko Kalinić, a atentat bi mogao biti izveden u Sarajevu, dok se kao bliža lokacija navodi lokalitet objekta OHR-a

Informacije kojima raspolaže MUP Županije Sarajevo upućuju na pripremu atentata na predsjednika Vlade RS Milorada Dodika od strane kriminalne grupe "zemunskog klana", uz pomoć nekih kriminalnih grupa iz BiH, saznale su Nezavisne novine. ''Raspolažemo informacijama, koje se mogu procijeniti kao pouzdane, da je ugrožena sigurnost predsjednika Vlade RS Milorada Dodika", stoji u Informaciji MUP-a Županije Sarajevo. Atentator bi trebao biti Sretko Kalinić, a atentat bi mogao biti izveden u Sarajevu, dok se kao bliža lokacija navodi lokalitet objekta OHR-a. Kao povod za naručenu likvidaciju premijera RS navodi se pranje novca i financijske transakcije koje su trebale biti izvršene na području RS, a kojima su "prethodili određeni dogovori objavljeni u Crnoj Gori, u kojima su sudjelovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Crne Gore, kao i neki privrednici, uključujući i izvjesna lica ruskog porijekla koja su već investirala i oprala znatne količine novca u Crnoj Gori, uz podršku vlasti Crne Gore", navodi se u Informaciji MUP-a Županije Sarajevo.

Planiranje atentata navodno je počelo u svibnju, ali je odgođen i ponovno aktiviran nakon nekoliko značajnih privatizacijskih aktivnosti u RS, a posebno privatizacije "Telekoma Srpske". U Informaciji se spominju imena osoba koje su navodno skrivale neke od pripadnika "zemunskog klana", pa su nabrojani: Krivokapić Ranko, predsjednik Skupštine Crne Gore, hotelijer Žarko Radulović, Svetozar Marović, Branka i Aco Mičunović, Armin Osmanagić Mušeta, izvjesnog ruskog biznismena po nadimku Bijeli Medvjed, austrijskog biznismena vlasnika 'Red bula' i neka druga lica iz javnog i poslovnog sektora.

Pripadnici klana, među kojima je Vladimir Milosavljević koji se navodno nalazi u Hrvatskoj, posjeduju krivotvorene putne isprave i drugu dokumentaciju, te su radili na izmjeni svog ličnog izgleda i imidža. "Zemunski klan" označen je kao najveća organizirana kriminalna grupa na području bivše SFRJ i osumnjičena je, osim za ubojstvo premijera, otmicu i ubojstvo Ivana Stambolića, zločin na Ibarskoj magistrali, pokušaj ubojstva predsjednika SPO Vuka Draškovića u Budvi, nekoliko desetaka otmica, više od 50 ubojstava u Beogradu i drugim gradovima, organiziranje trgovine narkoticima širom bivše SFRJ i Europe, korištenje terorističkih metoda, bombaški napad na poduzeće "Difens Roud", vlasništvo Ljubiše Buhe Ćumeta, jednog od vođa "surčinskog klana", kao i pokušaj ubojstva premijera Zorana Đinđića 21. veljače 2003. godine kod hale "Limes".

Naime, početkom svibnja ove godine MUP Republike Srpske dobio je informacije iz MUP-a Srbije da se priprema atentat na Milorada Dodika. Ministar policije Srbije Dragan Jočić obavijestio je u petak 12. svibnja Dodika telefonom da se priprema atentat na njega i da se u RS nalazi grupa od pet osoba koje imaju dokumente Srbije i koje treba izvršiti ubojstvo premijera. Jočić je tada kazao Dodiku da je BIA presrela telefonski razgovor na osnovu kojeg je došla do saznanja o pripremi atentata.

Vezane vijesti

Bankrotirani "Dewey&LeBoeuf" savjetovao i Dodika

Bankrotirani "Dewey&LeBoeuf" savjetovao i Dodika

Američka konzultantska kuća "Dewey & LeBoeuf", koja je u ponedjeljak objavila bankrot, poslovala je i s vlastima Republike Srpske od kojih je za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika