20.12.2006. / 14:21

Autor: Stjepan Marković

SAD

Profesor na Floridi priznao špijuniranje za Kubu

Carlosu Alvarezu prijeti kazna od pet godina zatvora, a njegovoj supruzi Elsi tri godine

Američki profesor psihologije na Florida International University, Carlos Alvarez, priznao je u utorak da je gotovo 30 godina špijunirao za Kubu. Alavez i njegova žena Elsa, koja je znala za njegove aktivnosti, nagodili su se s tužiteljem i priznali krivnju za manje optužbe. Krivnju su priznali kako bi izbjegli puno ozbiljnije optužbe za koje im je prijetila kazna od nekoliko desetaka godina zatvora. Presuda će im biti izrečena 27. veljače sljedeće godine, a ukoliko bi Carlos Alvarez bio proglašen krivim za najtežu točku optužnice prijeti mu kazna od pet godina zatvora. Njegovoj supruzi prijeti maksimalna kazna od tri godine zbog prikrivanja suprugovih aktivnosti.

Uhićeni su u siječnju ove godine, a FBI je dulje vrijeme pratio njihovu komunikaciju s kubanskom tajnom službom. Za tu komunikaciju su primili vrlo sofisticiranu opremu pomoću koje su mogli dugo prikriti svoj rad, objavile su američke vlasti. Alvarez je za kubansku tajnu službu prikupljao podatke o djelovanju kubanskih emigrantskih skupina u SAD-u. FBI je priopćio da je Alvarez radio za Kubance do 22. lipnja 2005. godine kada je priznao svoje aktivnosti američkoj protuobavještajnoj agenciji.

Vezane vijesti

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Svjetska i kubanska amaterska boksačka legenda Teofilo Stevenson, trostruki olimpijski pobjednik u teškoj kategoriji, umro je od srčanog udara u 60.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika