22.12.2006. / 09:59

Autor: Ana Kirin

UN

Rusija kritizira Rezoluciju o Iranu

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je u četvrtak da odobrava zabranu obogaćivanja urana, reprocesuiranja goriva i reaktore na tešku vodu, ali da "ostale aktivnosti ne bi trebale biti zabranjene ili ograničene"

Rusija je u četvrtak kritizirala neke od ključnih elemenata rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se nameću sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa te objavila kako očekuje da se glasanje o rezoluciji odgodi za jedan dan, to jest na subotu. Naime, Velika Britanija, Francuska i Njemačka sazvale su za petak ujutro izjašnjavanje o nacrtu rezolucije o kojem su do četvrtka poslijepodne pregovarale s SAD-om, Rusijom i Kinom.

U nacrtu rezolucije od Teherana se traži da prekine sve aktivnosti na obogaćivanju urana i zaustavi istraživanja i razvoj koji mogu rezultirati proizvodnjom nuklearnog oružja. S tim ciljem uvodi se embargo na sav uvoz i izvoz opasnih materijala i tehnologija povezanih s obogaćivanjem urana, procesuiranjem istrošenog nuklearnog goriva, reaktorima na tešku vodu kao i s raketnim sustavima.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je u četvrtak kako su ostala samo "dva ili tri pitanja, ali teška i važna pitanja". Kazao je da odobrava zabranu obogaćivanja urana, reprocesuiranja goriva i reaktore na tešku vodu, ali da "ostale aktivnosti ne bi trebale biti zabranjene ili ograničene".

Popis sankcija već je na traženje Rusije reduciran. U srijedu je iz britansko-francuskog nacrta uklonjena zabrana putovanja za 12 vodećih ljudi iranskog nuklearnog i raketnog programa, a zamijenila ju je obveza članica UN-a da izvijeste Vijeće sigurnosti ako oni budu u tranzitu preko njihovog teritorija. Nacrt također predviđa zamrzavanje imovine u inozemstvu za tih 12 Iranaca i za 11 organizacija povezanih s nuklearnim programom, što je Rusija ranije kritizirala.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u četvrtak je podržala nacrt rezolucije o sankcijama protiv Irana, iako je iz njega izbačena zabrana putovanja za iranske dužnosnike, te dodala kako očekuje da se u njega unesu još neke izmjene prije glasanja u petak.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika