22.12.2006. / 10:21

Autor: Stjepan Marković

SAD

Osuđena četiri marinca zbog ubijanja iračkih civila

Vojnici su nakon što im je poginuo suborac krenuli u pohod po kućama u kojem su ubijali civile među kojima žene i djecu

Četiri marinca osuđena su na vojnom sudu zbog ubojstva 24 iračka civila u gradu Hadithiji 2005. godine, još četiri časnika su osuđena zbog ne obavljanja istrage i ne prijavljivanja tih ubojstava. Vojna istraga pokazala je da prvi izvještaj koji su napravili optuženi časnici koji su za smrt civila okrivili minu postavljena uz cestu netočna i krivotvorena. Marinci Frank Wuterich, Sanick Dela Cruz, Justin Sharratt i Stephen Tatum optuženi su za ubojstvo bez predumišljaja, a Wuterich je optužen za davanje krivih izjava i na nagovaranje drugih marinaca da učine isto.

Hadithia se nalazi u provinciji Anbar na rijeci Eufrat zapadno od Bagdada s većinskim šitskim stanovništvom poznato je uporište pobunjenika te je zato često meta napada američkih trupa. Wuterich je u Hadithiji 19. studenog vodio patrolu koja je naletjela na minu postavljenu uz cestu u kojoj je poginuo jedan američki vojnik. Vojnici su nakon toga krenuli u pohod po kućama u kojem su ubijani civili, među kojima žene i djeca.

Neal Puckett, jedan od Wuterichovih odvjetnika rekao je da je njegov klijent na godišnjem odmoru s trudnom ženom, te da Wuterich tvrdi kako nikoga nije ubio ili nagovara da laže ne bi li prikrili ubojstva. Odvjetnik narednika Sharratta je izjavio kako su ti ljudi ubijeni u vojnoj akciji.

Zbog ubojstva civila prijeti im smrtna kazna.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika