22.12.2006. / 11:44

Autor: Stjepan Marković

ZDRAVSTVO

USKOK istražuje natječaje na kojima je pobjedio Shimadzu

Državna komisija je zbog proceduralnih pogrešaka poništila dva natječaja za taj uređaj koje je dobila tvrtka Shimadzu, a oba je provodilo Ministarstvo zdravstva. Treći put je KB Split izravnom pogodbom odabran isti uređaj tvrtke Shimadzu, tu pogodbu je također poništila Državna komisija

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala odnedavno provodi izvide o postupcima javnih nabava medicinske opreme na kojima je pobijedila tvrtka Shimadzu d.o.o., javljaju u petak mediji. USKOK je nedavno od Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave zatražio dosje o desetak nadmetanja na kojima je Shimadzu dobio posao, a na koje je kasnije uložena i usvojena žalba.

Uspješnost Shimadzua neki tumače vezama te tvrtke s bivšim ministrom zdravstva prof. dr. Andrijom Hebrangom. Među slučajevima koje istražuje USKOK je nabava uređaj za digitalnu supstrakcijsku angiografiju splitskoj klinici. Državna komisija je zbog proceduralnih pogrešaka poništila dva natječaja za taj uređaj koje je dobila tvrtka Shimadzu, a oba je provodilo Ministarstvo zdravstva. Treći put je KB Split izravnom pogodbom odabran isti uređaj tvrtke Shimadzu, tu pogodbu je također poništila Državna komisija. Zanimljivo je da je na natječajima Shimadzu za taj uređaj tražio 6 milijuna kuna dok je prilikom izravne pogodbe tražio 3,5 milijuna kuna. Razliku cijene su različito protumačili ravnatelj KB Split Dujomir Marasović, direktor tvrtke Shimadzu d.o.o. Gordan Tomac i Ministar zdravstva Neven Ljubičić.

"U prvim je natječajima, po natječajnoj dokumentaciji, bilo je previđeno plaćanje u roku od tri godine. Izravnom pogodbom plaćanje je trebalo biti izvršeno mnogo prije. Razlika je, dakle, u dinamici plaćanja", rekao je Gordan Tomac i dodao da je Shimadzu d.o.o. u sva tri natječaja bio najjeftiniji. O istrazi USKOK-a, kaže, nema informacija.

Nižu cijenu uređaja je drugačije objasnio ravnatelj splitske bolnice: "Mi smo pozvali Shimadzu: hoćete li vi nama taj aparat dati po tvorničkoj cijeni, jer nam taj aparat treba za angiografsku salu. I Shimadzu se zato odrekao svega, i na trećem je natječaju dao aparat po cijeni od tri i pol milijuna kuna". Marasović je poništenje dosadašnjih natječaja nazvao "porezom na budale", koji je posljedica žalbi koje ulaže glavni Shimadzuov konkurent Siemens. Marasović optužuje Simens i njihov lobi da Hrvatsku žele pretvoriti u banana državu i dodaje da su natječaji poništeni zbog sitnih formalno pravnih razloga.

Ministar Ljubičić je sniženje cijene na 3,5 milijuna kuna obrazložio time što KB Split u izravnoj pogodbi "nije više licitirao dodatnu opremu, poput zaštitne pregrade, nego je želio samo goli golcati aparat pa je cijena pala".

Vezane vijesti

Hebrang: Ne ukidajte ured za komunističke žrtve Drugog svjetskog rata

Hebrang: Ne ukidajte ured za komunističke žrtve Drugog svjetskog rata

Upravno vijeće Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata usprotivilo se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika