Objavljeno u Nacionalu br. 580, 2006-12-22

Autor: Maroje Mihovilović

RASKOL U PALESTINI

Hicima u djecu počeo rat Hamasa i Fataha

Palestinci se nalaze na rubu građanskog rata: prvo su pripadnici Hamasa smaknuli tri djeteta Fatahova obavještajca, a zatim su simpatizeri Fataha umalo ustrijelili vođu Hamasa i premijera Ismaela Haniyeha na graničnom prijelazu

TRI UBIJENA SINA Maskirani napadači brutalno su smaknuli tri sina visokog dužnosnika Fataha dok su 11. prosinca išli u školuTRI UBIJENA SINA Maskirani napadači brutalno su smaknuli tri sina visokog dužnosnika Fataha dok su 11. prosinca išli u školu Palestinci su sve bliže građanskom ratu i mogućem političkom i teritorijalnom rascjepu, pri čemu bi se moglo dogoditi da kontrolu nad Zapadnom obalom Jordana preuzme umjerenija palestinska organizacija Fatah, a nad Gazom radikalna palestinska organizacija Hamas. Da se odnosi između njih dramatično pogoršavaju, pokazuje ono što se u četvrtak, 14. prosinca navečer, događalo na graničnom prijelazu Rafah između Gaze i Egipta.

Palestinski premijer Ismael Haniyeh, istaknuti vođa Hamasa, koji je na čelo vlade došao u ožujku, bio je prethodnih dana na svom prvom službenom putovanju u inozemstvu. Posjetio je nekoliko istaknutih islamskih zemalja tražeći financijsku pomoć. Otkako je Hamas, koji ne priznaje Izrael, preuzeo vlast i formirao palestinsku vladu, izraelska vlada prekinula je financiranje palestinske samoupravne administracije. Istodobno je i Europska unija obustavila financijsku pomoć palestinskoj samoupravi. Palestinska vlast našla se u teškoj financijskoj situaciji. Stoga su Hamasovi ministri počeli obilaziti islamske zemlje u potrazi za novcem. No pojavio se još jedan problem, jer su blokirane bankovne veze palestinske vlasti s inozemstvom, pa se taj darovani novac ne može nikako drukčije transportirati na palestinska područja nego u gotovini. Navodno su prethodnih mjeseci palestinski ministri uspjeli preko graničnog prijelaza prenijeti oko 80 milijuna dolara u gotovini.

Sada je i Haniyeh bio na istom takvom putu, da prikupi novac, ali ga je morao skratiti zbog dramatičnih događaja koji su zaoštrili stanje u Gazi. U ponedjeljak, 11. prosinca, nepoznati palestinski napadači u Gazi ubili su troje male djece istaknutog aktivista Fataha, zbog čega su izbili neredi, jer su pripadnici Fataha uvjereni da je iza toga stajao Hamas. To je jedan od najgorih zločina u sve žešćem oružanom obračunu između dviju najjačih palestinskih političkih frakcija, Fataha i Hamasa.

Slučaj se zbio ujutro kad su djeca išla u školu. Ubijeni su devetogodišnji Osama Balousha, njegov šestogodišnji brat Ahmed i trogodišnji brat Selam. Svi su oni bili djeca Bahe Baloushe, istaknutog člana Fataha, jednog od najbližih suradnika preminulog vođe Fataha Yassera Arafata. Svakog jutra djecu su u školu vodili Baloushini tjelohranitelji. Dvojica tjelohranitelja u bijeloj Škodi došla bi pred kuću njihove šestogodišnje sestrične Lydije Abu-Eid, pa bi prvo pokupili nju, a onda pred stambenu zgradu u kojoj je stanovao Baha Balousha sa svojom 33-godišnjom suprugom i tri sina. Sinovi bi se spustili liftom i ukrcali u automobil, koji je krenuo prema obližnjoj školi.

Tog jutra automobil nije stigao do škole. Na pola puta na jednom raskršću prepriječila su mu se dva automobila Mitsubishi koji su došli iz suprotnog smjera. Iz njih su izišli naoružani muškarci, koji su Škodu obasuli kišom metaka. Ulica je bila puna prolaznika, ponajviše djece koja su išla u šest škola u toj ulici. Nakon nekoliko desetaka sekundi bjesomučne paljbe ubojice su uskočili u svoje automobile i odjurili. Tada su pritrčali prolaznici, otvorili vrata izrešetanog automobila i u njemu pronašli tri mrtva dječaka, jednog mrtvog tjelohranitelja, dok je drugi bio teško ranjen, a mala Lydia Abu-Eid je bila neozlijeđena. Ozlijeđeno je lakše i šestero prolaznika. Pucnjavu su u svom stanu čuli Baha Balousha i njegova supruga i s prozora ugledali izrešetanu Škodu i smjesta shvatili što se dogodilo. Željeli su pojuriti tamo, ali im tjelohranitelji to nisu dopustili.
Čim se proširila ta vijest, na ulice Gaze izišli su pristaše Fataha i počeli demonstracije, palile su se automobilske gume i prevrtali automobili. Prosvjedi su se pojačali kad je po islamskom običaju hitno obavljen pokop ubijene djece. Balousha je naredio da se pokop obavi bez ikakve svečanosti, bez odavanja počasti djeci, rekavši da će za to biti vremena poslije. To su mnogi protumačili kao najavu odmazde.

Opće je uvjerenje da iza tog groznog ubojstva stoji Hamas. Ta je organizacija optužena da je u posljednje vrijeme likvidirala nekoliko istaknutih pripadnika sigurnosnih službi Fataha, što je to svojedobno bio i Balousha. On je dugo bio u egzilu, u Palestinu se vratio 1994. kad su Palestinci na Zapadnoj obali Jordana i u Gazi dobili po Sporazumu iz Osla ograničenu autonomiju, a u skladu s njom i pravo da organiziraju vlastite sigurnosne službe. Balousha je postao pripadnik sigurnosnih snaga, a jedan od njegovih zadataka bio je da vodi istrage i akcije protiv radikalnih oružanih palestinskih grupa kao Hamas i Islamski džihad, koje su oružanim akcijama htjele spriječiti provedbu Sporazuma iz Osla. Tvrdilo se da je Balousha u proganjanju pripadnika Hamasa bio posebno revan i oštar, da je mučio uhićene članove Hamasa, pa čak i da je stajao iza nekih likvidacija pripadnika Hamasa. Navodno je stajao i iza likvidacija nekih Palestinaca osumnjičenih da su kolaboracionisti izraelske tajne službe.

Balousha je bio prominentan član palestinske vlasti sve do posljednjih izbora koje je Fatah izgubio, a na kojima je pobijedio Hamas. Mnogi iz Fataha opirali su se predaji vlasti, što je izazivalo brojne napetosti, pa i nasilje. Hamas optužuje Fatah da oružanim akcijama potkopava njegovu vlast, a navodni su dokaz brojni atentati na istaknute pripadnike Hamasa.
Fatah pak optužuje Hamas da sustavno ubija istaknute Fatahove pripadnike. Ubijeno ih je nekoliko, a i Balousha je bio cilj nekoliko neuspješnih pokušaja ubojstva. Prema tvrdnjama Baloushinih prijatelja, kad nisu uspjeli ubiti njega, u vodstvu Hamasa odlučili su ubiti njegovu djecu. Napad na djecu bio je namjeran, tvrde njegovi znanci, jer tko god je planirao napad, morao je shvatiti da Balousha, upravo da zaštiti djecu, nikada izvan kuće nije išao s djecom, pa ih nikada nije pratio u školu.
Fatah tvrdi da je ovim ubojstvom djece Hamas cijelu situaciju u Palestini drastično pogoršao i gurnuo na rub građanskog rata, jer će sada sigurno uslijediti odmazda, pa odmazda na odmazdu itd.

Pripadnici Fataha, koji kontroliraju neke sigurnosne službe u Gazi, uhitili su dva dana poslije istaknutog člana Hamasa osumnjičenog da je stajao iza tog ubojstva. Ubijen je istaknuti pripadnik Hamasa i smatra se da je to odmazda za ubojstvo djece. Haniyeh je odlučio skratiti svoje putovanje po inozemstvu i hitno se vratiti u Gazu. Uspio je navodno dobiti obećanja Irana, Katara i Sudana da će mu dati ukupno 350 milijuna dolara pomoći. Stigao je u četvrtak na granični prijelaz Rafah zajedno sa suradnicima i tjelohraniteljima, ali je Izrael, koji još kontrolira palestinske granične prijelaze, zabranio Haniyehu da uđe u Gazu preko graničnog prijelaza Rafah, na kojem se nalazi i palestinska granična policija sastavljena od pripadnika Fataha.

Izraelski ministar obrane Amir Peretz obznanio je razlog: oko 35 milijuna dolara koje je Haniyeh kao prvu ratu već dobio na putu te u gotovini nosio sa sobom u Gazu. Peretz je obznanio da Izrael ne dopušta unošenje tog novca jer bi bio upotrijebljen za financiranje terorističkih grupa. Počelo je natezanje. Haniyeh je inzistirao da prijeđe granicu s novcem, Izraelci to nisu dopuštali, a na granici su se počeli okupljati pripadnici Fataha, pa se proširila glasina da fatahovci namjeravaju uhititi Haniyeha kad prijeđe granicu. Na to su se mobilizirali hamasovci, koji su u ogromnom broju naoružani krenuli prema graničnom prijelazu. Navodno ih je došlo oko dvije tisuće. Hamasovaca je bilo mnogo više nego fatahovaca, koji su se povukli iz zgrade na graničnom prijelazu kada su hamasovci počeli pucati. Hamasovci su zauzeli granični prijelaz i eksplozivom napravili dvije velike rupe u zidu, što su ga Izraelci svojedobno izgradili na granici. Tražili su da kroz otvor na zidu Haniyeh smjesta dođe u Gazu.

Izraelci su dopustili Haniyehu da prijeđe granicu tek kada je ostavio na egipatskom teritoriju svojim suradnicima onih 35 milijuna dolara i u Gazu ušao bez novca. Dok je preko granice prelazio na teritorij Gaze, žestoku pucnjavu navodno su izazvali fatahovci. Rafali su pogodili i kolonu automobila palestinskog premijera. Jedan Haniyehov tjelohranitelj je ubijen, Haniyehov sin je ranjen u lice, dok je sam Haniyeh ostao neozlijeđen.

Stigavši u grad Gazu, okupljenim pristašama rekao je da je to bio pokušaj atentata, a njegovi suradnici obznanili su da znaju tko je iza toga stajao te da će se s tim čovjekom obračunati - Mohammedom Dahlanom, 45-godišnjim članom rukovodstva Fataha, bivši šefom sigurnosti Yassera Arafata, čiji ljudi kontroliraju granični prijelaz Rafah. Njega Hamas optužuje da je američki čovjek, da je najkorumpiraniji u Fatahu i tako se obogatio iako je iz vrlo siromašne obitelji. Dahlan je za Hamas posebno opasan jer je popularan među pristašama Fataha u Gaze, gdje Hamas ima glavnu bazu.

Dahlana su svojedobno izraelske novine optuživale da je naredbodavac palestinskih terorističkih akcija protiv Izraela. Ali Izraelci ga iz pregovora 2000. u Camp Davidu u SAD-u pamte kao čovjeka koji se u palestinskoj delegaciji najviše zalagao za izraelsko-palestinski sporazum i trajni mir. Tada su ga zapazili i Amerikanci kao neovisnog, odlučnog i miru sklonog mladog palestinskog vođu pa ga je - jedinog od Palestinaca uz Arafata - primio na privatni razgovor i tadašnji američki predsjednik Clinton.

Dahlan je od 1994. bio Arafatov šef sigurnosti u Gazi. Iako je organizirao oružane akcije protiv Izraelaca, oštro je postupao prema palestinskim ekstremistima izvan Arafatove kontrole. Mnoge iz Hamasa i Islamskog džihada strpao je u zatvore u Gazi.

Dahlan je 5. lipnja 2002. podnio ostavku na položaj šefa sigurnosnosti u Gazi, računajući da će ga Arafat postaviti na viši položaj ministra unutarnjih poslova, ali ponuđeno mu je samo mjesto Arafatova savjetnika za sigurnost. Dahlan se 2003. aktivirao kao ministar sigurnosti u vladi premjera Mahmouda Abbasa. Kad je Arafat umro, a Abbas postao palestinski predsjednik, Dahlanova moć se povećala jer mu je Abbas prepustio kontrolu nad sigurnosnim službama u Gazi, pa se na tom položaju Dahlan sukobio s Hamasom. Dahlan se suprotstavlja namjerama Hamasa da potpuno preuzme kontrolu nad Gazom, zato ga Hamas smatra svojim najvećim neprijateljem.

Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika