23.12.2006. / 10:24

Autor: Stjepan Marković

NARKO KRIMINAL

Oslobođeni otmičari Želite Tomić

Želita Tomić je na zahtjev glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića ispitan kao svjedokinja u postupku protiv skupine korčulanskih narko dilera koju predvodi bjegunac Jakša Cvitanović Cvika

Općinski sud u Korčuli nepravomoćno je u petak oslobodio optužbe Nikolu Petričevića, Enesa Agovića i Iliju Jurkovića zbog otmice Želite Tomić, svjedokinje pokajnice u postupku protiv skupine korčulanskih narko dilera koju predvodi bjegunac Jakša Cvitanović Cvika. Oni su optuženi da su prijetili Želiti i njezinoj obitelji, te postavili eksploziv ispod njezinog automobila zbog duga od tri tisuće kuna za prodani heroin. Sutkinja Marija Skokandić oslobađajuću presudu je obrazložila činjenicom da su Želita Tomić i njezina majka Vinka često mijenjale iskaz tako da sa sigurnošću nisu mogle reći u kojem mjesecu se otmica dogodila i je li se uopće dogodila.

Želita Tomić je u svom iskazu kojeg je dala 13. prosinca rekla da su ju za vrijeme višednevne otmice tukli, prijetili joj smrću te uskraćivali jelo i piće, te kako otmičare nije vidjela, ali da je po glasu prepoznala Agovića i Petričevića, a za Jurković je rekla da nije bio među otmičarima. Sudski vještak liječnik Igor Borić tada je rekao kako ozljede na njezinim nogama nisu krvni podljevi nastali zbog višednevna vezivanja. Na suđenju u petak Želitina majka Vinka promijenila je iskaz, iako je prošli tjedan tvrdila da je Želita bila oteta u listopadu, u petak je rekla kako se otmica dogodila krajem rujna.

Petričević i Agović su nakon izricanja oslobađajuće presude pušteni iz pritvora, a Jurković je pušten još prije desetak nakon što je Želita u svjedočenju promijenila prijašnji iskaz i rekla da on nije jedan od otmičara. Međutim, u skladu s odlukom istražnog suca Davora Svaline iz Splita, Nikola Petričević vraćen je u pritvor kao dio Cvikove skupine osumnjičene za preprodaju heroina na Korčuli. Odvjetnik prvooptuženog Nikole Petričevića Vlaho Mujo u završnoj je riječi podnio i kaznenu prijavu protiv Želite Tomić zbog lažna svjedočenja kojim je njegova branjenika sumnjičila za otmicu.

Želita Tomić je na zahtjev glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića ispitan kao svjedokinja, te joj je promijenjen status i puštena je iz pritvora. U svom iskazu iznijela je važne elemente i pojedinosti o dugogodišnjoj preprodaji droge na Korčuli. Njen iskaz je jedan od glavnih temelja optužnice protiv skupine koja je na Korčuli organizirala narko mrežu. Nakon što je često mijenjala iskaza na suđenju za vlastitu otmicu postavlja se pitanje koliko može Želitia biti vjerodostojan svjedok na suđenju za organiziranje preprodaje droge na Korčuli.

Državno odvjetništvo optužilo je 20 osoba za organiziranu preprodaju droge na Korčuli, u pritvoru ih je devet, od kojih su petorica na splitskim Bilicama, a četvorica u dubrovačkom zatvoru. Glavni osumnjičenik Jakša Cvitanović Cvik nalazi se u bijegu od srpnja ove godine i za njim je raspisana tjeralica.

Državno odvjetništvo navodi da su u tri godine, do sredine studenoga 2006. godine, od prodana heroina pribavili više od 10 milijuna kuna protupravne imovinske koristi. Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Davor Svalina u četvrtak je prihvatio zahtjev USKOK-a i donio odluku o zabrani raspolaganja tako stečenom imovinom za Cvika, njegova brata Mirijama i Cvikovu, navodnu, djevojku, dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu. Za nju nije određen pritvor, premda je USKOK i to tražio jer, po mišljenju suda, nije utvrđena osnovana sumnja da je sudjelovala u organiziranoj prodaji droge.

Vezane vijesti

Cvikova odvjetnica u pritvoru

Anu Birimiš optužuje se da je jedna od organizatora zločinačke skupine koja je počinili kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika