27.12.2006. / 10:56

Autor: Stjepan Marković

SAD

Umro bivši predsjednik SAD-a Gerald Ford

Bivši američki predsjednik Gerald Ford, koji je kao 38 predsjednik preuzeo dužnost 1974. godine nakon što je Richarda Nixona podnio ostavku zbog afere Watergate, preminuo je u 93. godini. Vijest je u utorak objavila njegova udovica Betty, a potvrdio je Medicinski centar Eisenhower u kalifornijskom gradu Rancho Mirage, u kojem se Ford liječio. Ove godine bio je hospitaliziran četiri puta, zbog upale pluća i problema sa srcem. Prije pet godina preživio je srčani udar.

Ford će ostati zapamćen kao najdugovječniji američki predsjednik, umro je s 93 godine i 122 dana. Ford je također jedini američki predsjednik koji nije ponovno izabran na tu dužnost, njega je na izborima 1976. godine porazio Jimmy Carter, što mnogi objašnjavaju činjenicom da je pomilovao Nixona nakon afere Watergate. Za vrijeme njegove administracije Amerika je priznala poraz u Vijetnamu nakon što je u travnju 1975. pao Saigon.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika