27.12.2006. / 13:17

Autor: Ana Kirin

IRAK

Više Amerikanaca poginulo u Iraku nego 11. rujna

Do simboličnog izjednačenja dvaju tragičnih popisa došlo je u ponedjeljak, na sam Božić, dok je s još sedam novih žrtava u utorak, popis narastao na ukupno 2.978 poginulih američkih vojnika

Broj Amerikanaca poginulih tijekom 45 mjeseci rata u Iraku za Božić se izjednačio s brojem žrtava terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, koji su bili jedan od povoda za napad na Irak i glavni motiv mnogim mladićima i djevojkama u SAD-u da se prijave u vojsku. Do tog simboličnog izjednačenja dvaju tragičnih popisa došlo je u ponedjeljak, na sam Božić, dok je s još sedam novih žrtava u utorak, popis narastao na ukupno 2.978 poginulih američkih vojnika.

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je ranije kako je rat u Iraku ključni dio globalnog rata protiv terorizma, u kojem se SAD nakon 11. rujna suprotstavlja teroristima na njihovom teritoriju, onemogućujući ih da ponovo napadnu SAD. Dio te strategije je uklanjanje talibanskog režima u Afganistanu, progon pripadnika al-Qaide i smjena režima u Iraku.

Bush bi se u četvrtak trebao sastati sa svojim najbližim suradnicima zaduženima za nacionalnu sigurnost kako bi razmotrili novu strategiju u Iraku, čiju je objavu Bijela kuća najavila za početak siječnja. Sporni element te nove strategije kratkoročno je povećanje broja američkih vojnika u Iraku za oko 20.000.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika